Proyectos de Innovación

Sistemas de clasificación de alimentos

Sistemas de identificación, clasificación y descripción de alimentos

 

LanguaL - Langual alimentaria. Sistema internacional de codificación, identificación y descripción de alimentos. Software de acceso libre con amplio tesauro multilingüe | Publicaciones | Enlaces a sitios relacionados con la preparación y publicación de tablas de composición de alimentos | Ejemplo: clasificación por tipo de producto en la Unión Europea

 

The German Nutrient Data Base - Base de datos con unos 10.000 alimentos disponibles en el mercado alemán y unos 137 componentes por alimento

 

EuroFIR. European Food Information Resource Network | List of EuroFIR Databases | EuroFIR webtools

 

FoodEx2 - EFSA ha desarrollado The food classification and description system FoodEx2, un nuevo sistema de codificación y clasificación de alimentos que permitirá el uso de datos de consumo de diferentes países de la UE para evaluación de riesgo y estudios nutricionales, entre otros

 

INFOODS (International Network of Food Data Systems), Food nomenclature, terminology and classification systems

 

SciName Finder - Herramienta de búsqueda de nombres científicos de plantas y animales

 

COICOP (Classification of Individual Consumption According to Purpose), United Nations Statistics Division | OCDE | Nuevo sistema INE 2001 | Más

 

NOVA food processing classification (Global)

 

EPIC-IARC Food Classification Systems Based on Food Processing (Europe), Contribution of highly industrially processed foods to the nutrient intakes and patterns of middle-aged populations in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study, 2009

IFIC Food Classification Systems Based on Food Processing (EEUU), Contributions of processed foods to dietary intake in the US from 2003-2008: a report of the Food and Nutrition Science Solutions Joint Task Force of the Academy of Nutrition and Dietetics, American Society for Nutrition, Institute of Food Technologists, and International Food Information Council, 2012, This paper is the first to apply the classification system based on food processing devised by the International Food Information Council Foundation (IFIC) to 24-hour recall data from the US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2008

The SIGA classification according to the degree of food processing

 

- Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition (2016) Food Systems and Diets: Facing the Challenges of the 21st Century

- Systematic Review and Comparison of Classification Frameworks Describing the Degree of Food Processing, 2017

- Current Food Classifications in Epidemiological Studies Do Not Enable Solid Nutritional Recommendations for Preventing Diet-Related Chronic Diseases: The Impact of Food Processing, 2015

 

Sistema de clasificación de alimentos para uso en bases de datos de consumo de alimentos

 

DAFNE. Data Food Networking system - BBDD de consumo de alimentos basada en las Encuestas de Presupuestos Familiares - Más

 

Danish Food Informatics (DFI)  -  International Expertise in Food Composition and Food Description. DFI is a consultancy with extensive expertise in food informatics and specializing in food composition data - their databases, food description, and food classification systems

 

EFSA, Report on the development of a Food Classification and Description System for exposure assessment and guidance on its implementation and use, 2011

 

Eurocode - Sistema de clasificación de alimentos con el objeto de hacer comparables los datos de encuestas alimentarias - Eurocode 2Position Paper on the Eurocode 2 Coding System, 2006  -