Sistemas de clasificación de alimentos
Sistemas de identificación, clasificación y descripción de alimentos
LanguaL - Langual alimentaria. Sistema internacional de codificación, identificación y descripción de alimentos. Software de acceso libre con amplio tesauro multilingüe | Publicaciones | Enlaces a sitios relacionados con la preparación y publicación de tablas de composición de alimentos | Ejemplo: clasificación por tipo de producto en la Unión Europea
The German Nutrient Data Base - Base de datos con unos 10.000 alimentos disponibles en el mercado alemán y unos 137 componentes por alimento
EuroFIR. European Food Information Resource Network | List of EuroFIR Databases | EuroFIR webtools
FoodEx2 - EFSA ha desarrollado The food classification and description system FoodEx2, un nuevo sistema de codificación y clasificación de alimentos que permitirá el uso de datos de consumo de diferentes países de la UE para evaluación de riesgo y estudios nutricionales, entre otros
INFOODS (International Network of Food Data Systems), Food nomenclature, terminology and classification systems
SciName Finder - Herramienta de búsqueda de nombres científicos de plantas y animales
COICOP (Classification of Individual Consumption According to Purpose), United Nations Statistics Division | OCDE | Nuevo sistema INE 2001 | Más
NOVA food processing classification (Global)
- The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing, 2018
-
NOVA. The star shines bright. Food classification. Public health, 2016 | En pdf
-
The Food System. Ultra-processing: The big issue for nutrition, disease, health, well-being, 2012 | En pdf
-
Una nueva clasificación de los alimentos, Monteiro y Cannon, 2012
-
A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing, 2010
EPIC-IARC Food Classification Systems Based on Food Processing (Europe), Contribution of highly industrially processed foods to the nutrient intakes and patterns of middle-aged populations in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study, 2009
IFIC Food Classification Systems Based on Food Processing (EEUU), Contributions of processed foods to dietary intake in the US from 2003-2008: a report of the Food and Nutrition Science Solutions Joint Task Force of the Academy of Nutrition and Dietetics, American Society for Nutrition, Institute of Food Technologists, and International Food Information Council, 2012, This paper is the first to apply the classification system based on food processing devised by the International Food Information Council Foundation (IFIC) to 24-hour recall data from the US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2008
The SIGA classification according to the degree of food processing
Sistema de clasificación de alimentos para uso en bases de datos de consumo de alimentos
DAFNE. Data Food Networking system - BBDD de consumo de alimentos basada en las Encuestas de Presupuestos Familiares - Más
Danish Food Informatics (DFI) - International Expertise in Food Composition and Food Description. DFI is a consultancy with extensive expertise in food informatics and specializing in food composition data - their databases, food description, and food classification systems
Eurocode - Sistema de clasificación de alimentos con el objeto de hacer comparables los datos de encuestas alimentarias - Eurocode 2 - Position Paper on the Eurocode 2 Coding System, 2006 -