S
Sal
- Ver también Sodio
- Barriers for progress in salt reduction in the general population. An international study, 2013
- La ingesta de sal y el consumo de pan. Una visión amplia de la situación en España, 2013
- Salt, CDC
- Yodación de la sal, WHO-eLENA | Iodised salt for preventing iodine deficiency disorders, Revisión Cochrane, 2009
- World Heart Day 2014: salt reduction saves lives, WHO
Salud buco-dental
- EUFIC, Salud dental
- Oral Health and Nutrition, AND, eatright.org
Salud Pública
- Ver también Epidemiología
- Comparative quantification of health risks, WHO, 2004 | Más
- Encuesta Europea de Salud en España 2014
- European portal for action on health inequalities, Data & Indicators
- Food and health in Europe: a new basis for action, WHO, 2004
- Glosario de términos en inglés, Public Health Agency of Canada
- Health at a glance. Europe 2012 | 2013 | 2013 | 2014 | 2014 | 2016 | OCDE, Indicadores de salud de 35 países europeos
- HEIDI (Health in Europe: Information and Data Interface) (What is Heidi?). Información sobre la salud, determinantes, tendencias y políticas sanitarias en Europa
- INFORME SESPAS 2002: Invertir para la salud. Prioridades en salud pública (cap. 8. Alimentación y Nutrición) | Otros informes | Enlaces de interés
- Informe sobre la salud en España, OCDE, 2017 | Todos los países
- Ministerio de Sanidad, Salud pública | «Materiales para docentes. Aprender sobre salud y promoción de la salud en las escuelas» | Más | Alimentación saludable
- Nutrición en salud pública, ISCII, 2007 | Escuela Nacional de Sanidad, 2017 | En epub
- Nutrition for the Primary Care Provider, 2015
- Promoción de la salud, glosario, WHO
- PUBLIC HEALTH, Comisión Europea
- Public Health and Community resources, AND
- SALUD-UE, Portal de información fiable sobre salud pública. Comisión Europea
- The MPH (Master of Public Health) online learning modules, Boston University School of Publich Health, 2016 | MENU
- Universidad de Navarra, Recopilación de enlaces relacionados con la salud pública | Manual |
Saponinas
- Saponins, En: Estado del arte de la quinua en el mundo en 2013, FAO, pp: 267
Seguridad alimentaria
- Comité de Seguridad Alimentaria Mundial – CSA
- European Commission, Food safety: overview
- Grupo de alto nivel de expertos en seguridad alimentaria y nutrición – HLPE
- Five keys to Safer food manual, WHO, 2006
- Guía sobre seguridad alimentaria: análisis del riesgo, Academia Española de Nutrición y Dietética, 2024
- WHO, Food safety | Inocuidad de los alimentos | Más
Selenio
- Ver también Minerales
- SACN position statement on selenium and health - 2013
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Selenium, EFSA, 2014
Setas comestibles
- Ver Hongos comestibles
Seven Countries Study
- On the waves of the Seven Countries Study: a public health perspective on cholesterol, Kromhout, 1999
Síndrome metabólico
- the MEtabolic Syndrome REduction in NAvarra (RESMENA) project
Slow food
- Educación Slow Food, Manual de buenas prácticas
- ¿Qué es la "slow food" o comida lenta?, Muy Interesante
- Slow Food youth gardens in Africa promote nutrition and sustainability, FAO
Soberanía alimentaria
- El enfoque de la soberanía alimentaria: más allá de la Seguridad alimentaria, 2010
- FIAN International (FoodFirst Information and Action Network). Por el derecho a una alimentación adecuada
- Food sovereignty, WDM, 2012 | Más
- Food Sovereignty: A Critical Dialogue, 2013
- Food Sovereignty: Reconnecting Food, Nature and Community, 2010
- Food Sovereignty. Towards Democracy in Localised Food Systems, 2005
- Forum de ONG/OSC para la soberanía alimentaria, Roma, 2002
- Introduction to Food Sovereignty. Food and Democracy, 2011
- Ley marco “Derecho a la alimentación, seguridad y soberanía alimentaria”, FAO, 2013
- Observatorio del Derecho a la Alimentación y a la Nutrición, 2014
- Seguimiento y análisis de los preciso alimentarios, FAO
- VSF Justicia Alimentaria Global
Sobrepeso
- Ver también Obesidad
- Sobrepeso y obesidad, mide tu dalud. SaludMadrid
Sodio
- Ver también Sal
- Balancing Sodium and Potassium Intake for Disease Prevention and Optimal Health, IFIC, CPE Webinar
- Dietary reference values for sodium, EFSA, 2019
- Implementation of the EU salt reduction framework, European Union, 2012
- Mapping salt reduction initiatives in the WHO European Region, WHO, 2013
- Menos sal es más salud, Plan Cuídate+, AESAN
- Most Americans Should Consume Less Sodium, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) | En español | Más información
- Plan de reducción del consumo de sal, AESAN, 2009
- Population sodium reduction strategies, WHO
- Reducing sodium intake to reduce blood pressure and risk of cardiovascular diseases in adults, WHO-eLENA, 2014
- Revised Reference Values for the Intake of Sodium and Chloride, DGE, 2018
- Salt and Health, SACN, 2003
- Salt calculator, The Food Standards Agency
- Salt reduction, WHO, 2016
- Sodium | Sodium in Canada, Health Canada
- Sodium & salt, AHA
- Sodium intake for adults and children, WHO nutritional requirements, 2012
- Sodium intake in population. Assessment of evidence | IOM, 2013
- Sodium Reduction Strategy for Canada, Position paper, Dietitians of Canada, 2010
- WHO global sodium benchmarks for different food categories, 2021
- WHO global report on sodium intake reduction, 2023
- Why 6g? A summary of the scientific evidence for the salt intake target, SFA, UK, 2005
Soja
- Ver también Leguminosas
- La salud y la soja, 2008
- Soja, una prometedora fuente de salud, 2008
- Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets, 2018
Sostenibilidad
- Ver también Dieta sostenible y Despilfarro de alimentos
- 10 películas-documentales sobre sostenibilidad, Acciona
- Cálculo y etiquetado de huella de carbono en productos alimentarios, 2019
- Decoding Food Labels, 2016, Office of Sustainability, Tufts University
- Infografías y vídeos, Sostenibilidad.com
- Integrated Indicators for Sustainable Food Systems and Healthy Diets in the Post-2015 Development Agenda, EAT, 2015
- Sustainability - Open Access Journal
- Sustainable eating: Opportunities for nutrition professionals, 2018
- Sustainable Food Systems, AND
- The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health | Summary report | EAT Forum
Sous vide
- Sous vide cooking: A review, 2012
Suplementos dietéticos/nutricionales
- Council for Responsible Nutrition (CRN), the leading trade association for the dietary supplement industry in the USA | CNR-I
- Dietary supplements, FNIC-NAL-USDA
- Food and Vitamins and Supplements! Oh My! Demystifying nutrition, Harvard Medical School, 2013
- Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health
- Risk management approaches to the setting of maximum levels of vitamins and minerals in food supplements for adults and for children aged 4–10 years, Foods Supplements Europe, 2014 | Más
- Suplementación nutricional, Marcos y Olmedilla, 2011
Surimi
- Revisión sobre el valor nutricional del surimi y su impacto en la salud, 2020
Ir arriba