P
Palatabilidad
- Ver también Análisis sensorial
- A saciety index of common foods, 1995 | En pdf
- Effect of sensory perception of foods on appetite and food intake: a review of studies on humans, 2003
- Palatability: response to nutritional need or need-free stimulation of appetite?, 2004
Pan
- Del pan tradicional al pan de molde. Repercusiones nutricionales, 1998
- El pan en la alimentación de los españoles, 1991
- Myths about bread, BNF, 2012
- Industry facts European bread market, Federation of Bakers, 2012
Parkinson
- Parkinsons: Best practice guideline for dietitians on the management of Parkinson's, BDA, 2010
Pasta
- La pasta, Food Info
Perfil nutricional
- Ver también Etiquetado nutricional
- Canadian children´s food and beverage advertising initiative Uniform Nutrition Criteria White Paper, 2014 | Más
- Consultation on the UK Nutrient Profiling Model 2018 review
- EU Pledge Nutrition Criteria | Nutrition Criteria White Paper, 2021 (The EU Pledge is a voluntary initiative by leading companies to change food and beverage advertising to
children under the age of thirteen on TV, print and internet in the European Union)
- Food Compass, A Novel Nutrient Profiling System that Assesses the Healthfulness of Foods, Tufts University
- Nutrient profiling: report of a technical meeting, WHO, 2010
- Nutrient Profiling Technical Guidance, The UK Ofcom nutrient profiling model, Gov.UK, 2011, Review, 2016
- Pan American Health Organization Nutrient Profile Model, 2017
- Perfiles Nutricionales. Intencionalidad científica vs impacto real en salud pública, Informe FINUT, 2016 | En pdf | Más
- WHO Regional Office for Europe nutrient profile model, 2015
- WHO Regional Office for Europe nutrient profile model: second edition, 2023 | Nutrient and Promotion Profile Model | How do baby foods perform on nutrition and promotion?
Ir arriba
Personas Mayores
- Ver también Envejecimiento
- Ver también Herramientas de valoración nutricional
- Relación de revistas, SJR | JENAGE
- International Exercise Recommendations in Older Adults (ICFSR): Expert Consensus Guidelines, 2021
- Active and healthy ageing: the importance of nutrition to add healthy life years, EUFIC | Elderly
- Aging, USDA
- Alimentación para centros de personas mayores, FAND, 2014
- Alimentación y nutrición saludable en los mayores: Mitos y realidades, Gil y Ramos, 2010
- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno geriátrico | entorno hospitalario/gastronomía y ocio, 2013
- American Dietetics Association For seniors
- Baltimore Longitudinal Study of aging, National Institute of Aging
- CHANCES, Consortium on Health and Ageing Network of Cohorts in Europe and the United States | EUROPEAN COMMISSION | Design
- Dietary habits and cardiovascular disease risk in middle-aged and elderly populations: a review of evidence, 2009 (revisión de los principales estudios observacionales y de intervención: Seven Countries, SENECA, HALE, ...)
- EAN Guideline: Promoting well-nutrition in elderly care, 2021 | en pdf | EAN
- EFAD, Position Paper on the Role of the Dietitian in the Prevention and Management of Nutrition-related Disease in the Older Adults, 2017
- Envejecimiento en red (CSIC), Un siglo de cambios en la pirámide de población de España: 1910-2011 | Otros informes
- Food and nutrition guidelines for healthy older people: a background paper, Ministry of Health, New Zealand, 2013
- Food habits in later life - A cross cultural study, 1995
- Functional Foods for Healthy Aging Toolkit, 2012
- Fundación Edad & Vida | Guía para la alimentación y nutrición de las personas mayores, 2013 | Prácticas de alimentación y estado nutricional de las personas mayores institucionalizadas, 2011
- Gerontological Society of America
- Good nutrition and hydration in older age, 2017
- Guía de la alimentación para personas mayores, Serrano Ríos y col., 2010
- Guías de Buena Práctica Clínica. Estado nutricional y productos lácteos en la tercera edad, 2008
- Health Literacy Manual for Older Adults, 2006
- Helping older people maintain a healthy diet: A review of what works, Public Health England, 2017
- International Academy Nutrition & Aging, 2014
- International Exercise Recommendations in Older Adults (ICFSR): Expert Consensus Guidelines, 2021
- Keep fit for life. Meeting the nutritional needs of older people, WHO-TUFTS, 2002
- Malnutrition in the elderly: A narrative review, 2013
- Manual de atención al anciano desnutrido en el nivel primario de salud, Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, 2011
- MedlinePlus, Nutrition for seniors
- Meeting the Dietary Needs of Older Adults: Exploring the Impact of the Physical, Social, and Cultural Environment: Workshop Summary, NAP (2016), Read online
- Mini Nutritional Assessment (MNA), Cuestionario, En varios idiomas, también en español
- Modified Food Guide Pyramid for People over Seventy Years of Age, 1999 | 2008
- Molecular and physiological manifestations and measurement of aging in humans, 2017
- MyPlate for older adults, Tufts University | Mas
- National Institute of Aging | En Español
- NU-AGE | New dietary strategies for healthy ageing in Europe
- Nutri-eSCREEN Eating Habits Survey, Cuestionario on-line avalado por la Sociedad de Dietistas canadiense
- Nutrición en el anciano. Guía de buena práctica clínica en geriatría, SEGG, 2013
- Nutrición y recomendaciones dietéticas para personas mayores, 2003
- Nutrition for healthy aging, American Institute for Cancer Research
- Obesity in the elderly. More complicated than you think, revisión, 2014,
- Older Americans 2012: Key Indicators of Well-Being
- Personas mayores, Imserso
- Plenufar III, Educación nutricional a las personas mayores, resultados en pdf
- Preventing malnutrition in later life, Manutrition Task Force
- Pruebas de screening y diagnóstico de malnutrición | Más | Dutch Malnutrition Steering Group
- Recomendaciones para la alimentación de las personas mayores, Xunta de Galicia, 2012
- Retos de la nutrición en el siglo XXI ante el envejecimiento poblacional, 2009
- SENECA Study | Experience of the EURONUT-SENECA study in design, implementation, and data analysis
- Sociedad Española de Geriatría y Gerontología
- The 2013 Australian dietary guidelines and recommendations for older Australians, 2015
- The Role of Nutrition in Active and Healthy Ageing, European Commission, 2014
- Tratado de geriatría para residentes, Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, 2006
- Tufts University. Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging
- Un perfil de las personas mayores en España 2018, CSIC
- Valoración nutricional del anciano, Documento de consenso, SENPE-DEGG, 2007
- WHO, Ageing and life-course | Envejecimiento y ciclo de vida | Envejecimiento y salud
- WHO, Nutrition for older persons | “Ageing well” must be a global priority
- WHO, The Bulletin series: ageing and health | Meeting the nutritional needs of older persons | Más
- WHO, World report on ageing and health, 2015
Ir arriba
Pescados
- Aquaculture en la Unión Europea | consumer information
- Especies comerciales, MAPAMA | Pescados | Especies de acuicultura
- FAO, Fish finder | Fact Sheets
- Guía de pescados y mariscos, Consumer
- Pescados, Enciclopedia de los alimentos, Alimentación.es
- Pescados, Guía Michelín
- Pescados de Canarias, MAGRAMA, 2012
- Pescados de temporada, Greenpeace
- Recetas, Alimentación.es
Peso corporal
- Ver también Índice de masa corporal
- Body Weight Simulator (Desarrollado por Kevin Hall’s research group, NIDDK)
- How to get your healthy weight, Harvard School of Public Health
- Weight loss predictor (Pennington Biomedical Research Center)
Pimiento (Capsicum annum)
- Infografía sobre componentes bioactivos del pimiento
Pirámides alimentarias
- Ver Guías alimentarias
- Oldways. Organización para promocionar hábitos alimentarios saludables. Recoge las Pirámides Alimentarias que tradicionalmente se ha relacionado con una buena salud como la Pirámide Mediterránea
Polialcoholes
- Sugar Alcohols, ADA
- Sugar Alcohols Fact Sheet, IFIC, 2018
Polifenoles
- Ver también Bases de datos de otros componentes bioactivos
- Ver también Bioactivos | Fitoquímicos
- Dietary Polyphenols and Their Biological Significance, 2007
- Symposium on Plant Polyphenols: Nutrition, Health and Innovations, ILSI, 2009 | En pdf
- The role of polyphenols in modern nutrition, 2017
Política nutricional
- Ver también Estudios, estrategias y programas de intervención y educación nutricional, nacionales e internacionales
- Ver también Educación nutricional
- Ver también Organizaciones Internacionales con Programas Nutricionales
- Ver también Programas nutricionales y Promoción de la salud
- Role of government policy in nutrition—barriers to and opportunities for healthier eating, BMJ, 2018
Porción
- Ver Ración
Potasio
- Ver también Minerales
- Ver también IR-IDR
- Balancing Sodium and Potassium Intake for Disease Prevention and Optimal Health, IFIC, CPE Webinar | Fact Sheet: Potassium & Heart Health
- Dietary reference values for potassium, EFSA, oct, 2016 | Más | Más
- Food Sources of Potassium | En pdf | Dietary Guidelines for Americans, 2005
- Fuentes dietéticas de potasio
- Potassium and heart health, IFIC, 2011
- Potassium intake for adults and children, WHO nutritional requirements, 2012 | En pdf
Prebiótico
- Prebióticos en los alimentos, AECOSAN
- Prebiotics – an added benefit of some fibre types, BNF, 2019
- Probiotics, prebiotics and the gut microbiota, ILSI, 2013
- WGO Practice Guideline - Probiotics and Prebiotics
Probiótico
- Probióticos, FAO
- Probióticos en los alimentos, AECOSAN
- Probiotics for human use, BNF, 2018
- Probiotics, prebiotics and the gut microbiota, ILSI, 2013
- WGO Practice Guideline - Probiotics and Prebiotics
Ir arriba
Procesado de alimentos
- Nutrient losses and gains in the preparation of foods, Bergstrom, NLG Project, EUROFOODS-ENFANT, 1994
- Nutrient losses and gains: report of a workshop ! En: EUROFOODS - Proceedings of the Second Workshop
- Recipe calculation and nutrient retention factors on the web, Langual
- Report on nutrient losses and gains factors used in European food composition databases, EuroFIR, 2006
- USDA Table of Nutrient Retention Factors, 2007 | En pdf
- USDA tables of nutrient yield and retention factors
Proceso de Atención Nutricional
- Ver Nutrition Care Process
- Ver Herramientas de valoración del estado nutricional
Programas Nutricionales
- Ver Organizaciones Internacionales con Programas Nutricionales
- COMISION EUROPEA, Proyectos sobre Nutrición y actividad física | Políticas
- FAO, Políticas y programas de educación nutricional
- OMS-WHO, Programas y proyectos | A Review of Nutrition Policies, 2010 | Global nutrition policy review, What does it take to scale up nutrition action?, 2013 |
- USDA, Programs and services offered by Food and Nutrition Services | Child and Adult Care Food Program (CACFP)
Promoción de la salud
- Ver también Educación nutricional
- Asociación de Educación para la Salud (ADEPS)
- Campañas de salud pública: la transmisión del mensaje, OMS, 2009
- Health Promotion and Disease Prevention Knowledge Gateway, European Commission
Proteína
- Dietary protein quality evaluation in human nutrition, FAO, 2013 | En pdf | En español
- Dietary reference values for protein, EFSA, 2012 | Nota de prensa
- Evaluación de la calidad de la proteína de la dieta en nutrición humana, FAO, 2017 | En pdf
- Evolución y revolución en el valor nutritivo de la proteína, G Varela, 1975
- Methods of Estimating Protein Quality, Hegsted
- Protein, BNF
- Protein, Harvard School of Public Health
- Protein and Amino Acids, USDA
- Protein and amino acid requirements in human nutrition, WHO, 2007
- Protein Power Couples: How to Pair [INFOGRAPHIC] | Parte 2 | Parte 3
- Protein quality evaluation: report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation, 1989
- Proteins, Nutrition.gov, USDA
- Research approaches and methods for evaluating the protein content of foods, FAO, 2014
- Teaching Dietary Protein Basics, AND
- The history of enthusiasm for protein, J Nutr, 1986;116(7):1364-70 | A Short History of Nutritional Science: Part 1 (1785–1885), J Nutr, 2003;133/3:638–645 | History of modern nutrition science—implications for current research, dietary guidelines, and food policy, BMJ, 2018
Publicidad de alimentos
- Canadian Children's Food and Beverage Advertising Initiative (CAI)
- Código PAOS, 2012 — Más
- Comer por los ojos, la publicidad alimentaria y sus riesgos, 2014
- EU-Pledge | EU Pledge Nutrition Criteria White Paper, 2015
Ir arriba
S. Dalí - Cesta de pan - 1926
S. Dalí - La cesta de Pan - 1945