I
Inanición (ayuno prolongado)
- Ver Ayuno
Indicadores de situación nutricional
- Ver Valoración del estado nutricional
Índices de calidad de la dieta
- Healthy Eating Index, USDA
- Healthy Eating Index, National Cancer Institute
- Diet quality, What is it and does it matter?, 2007. Recopilación de los 25 índices de calidad de la dieta utilizados
Índice de masa corporal
- Ver también Composición corporal
- BMI classification, WHO
- Body mass index, CDC, Centers for Disease Control and Prevention
- Cálculo y clasificación del IMC, SEEDO
- Global Database on Body Mass Index, An interactive surveillance tool for monitoring nutrition transition, WHO
Calculadoras
- BMI calculator, CDC (Centers for Disease Control and Prevention, US)
- BMI calculator, WCFR
- Body Weight Simulator (Desarrollado por Kevin Hall’s research group, NIDDK)
- The BMI calculator (EUFIC)
- Weight loss predictor (Pennington Biomedical Research Center)
Índice glucémico /carga glucémica
- Determination of the Glycaemic Index (GI) and Recommendation for Food Classification, Switzerland: ISO 26642 (2010) Food Products | Preview | En pdf
- Food, Glycaemic Response and Health, ILSI, 2011
- Glycemic Index From Research to Nutrition Recommendations?, 2005, Nordic Council
- Glycemic Index and Glycemic Load, Linus Pauling Institute
- Glycemic Index, Glycemic Load and Glycemic Response: An International Scientific Consensus Summit, 2013
- Índice glucémico, UNED
- International table of glycemic index and glycemic load values, 2002
- International tables of glycemic index and glycemic load values 2021: a systematic review, nov, 2021
- International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008, Diabetes Care, 2008. Tablas disponibles online
- The University of Sydney Glycemic Index Database, 2012
- US National Institutes of Health. National Cancer Institute. Risk Factor Monitoring and Methods, Glycemic Index Values Database | Glycemic Load
Industria alimentaria
- Ver también Alimentos funcionales
- Ver también Nuevos alimentos
- Ver también Recursos CyTA
- Alimentación y salud: el compromiso de la industria española de alimentación y bebidas 2005-2010, FIAB
- Catálogo iniciativas empresariales, 2014, Fundación Alimentum
- Challenges and Opportunities for Change in Food Marketing to Children and Youth: Workshop Summary, IOM, 2013 | En pdf
- Data & Trends of the European Food and Drink Industry 2013-2014 | 2019 - FoodDrinkEurope
- El sector alimentario y los retos nutricionales del siglo XXI, Nestle, 2014 | Ponencias
- FIAB (Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas) | Blog
- “Food for Life” Strategic Research and Innovation Agenda 2016 | En pdf
- I+D+i en la Industria Agroalimentaria, En: Libro Blanco de la Nutrición, 2013, pág. 541
- Implicación social de la industria alimentaria, 2011
- Industria alimentaria 2012-2013, MAGRAMA
- FoodDrinkEurope — Publicaciones
- Food Industry Glossary, FMI
- Fundación Alimentum — Publicaciones
- La alimentación y el consumidor, Escuela Nacional de Sanidad, 2013
- Los dietistas en la industria alimentaria, Dietitians of Canada
- Los retos de la industria alimentaria ante la seguridad y los hábitos nutricionales saludables, 2013 | En pdf
- Nuevos alimentos para nuevas necesidades, 2003
- Plan de Colaboración para la Mejora de la Composición de los Alimentos y Bebidas y Otras Medidas 2017-2020, 2018, AECOSAN
- Proyecto europeo PLEASURE “Novel processing approaches fot the development of food products low in fat, salt and sugar reduced”
- Retos medioambientales de la industria alimentaria, 2012
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Infancia
- Ver también Comedor escolar
- Ver también Lactancia y Lactante
- Alimentación del lactante y del niño pequeño, WHO, 2023
- Appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet, EFSA, 2019 | Resumen AESAN | Comentario de First Steps Nutrition Trust
- Child nutrition, UNICEF
- Interventions for the prevention and treatment of pediatric overweight and obesity, Position paper of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2013
- Libro Blanco de la nutrición Infantil en España, 2015 - En pdf
- Principios de orientación para la alimentación de niños no amamantados entre los 6 y los 24 meses de edad, Organización Panamericana de la Salud, 2007
- Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria, 2018
- Report of the ninth meeting of the WHO Strategic and Technical Advisory Group of Experts for Maternal, Newborn, Child and Adolescent Health and Nutrition, 12–14 May 2024
- Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union, EFSA, 2013
- WHO guideline on the complementary feeding of infants and young children aged 6−23 months 2023: A multisociety response, mayo, 2024
- WHO Guideline for complementary feeding of infants and young children 6-23 months of age, 2023
- WHO
- Administración intermitente de suplementos de hierro a niños de edad preescolar y escolar, 2012
- Essential Nutrition Actions: improving maternal, newborn, infant and young child health and nutrition, 2013
- Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age | Evidence profiles
- Infant and young child feeding. Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals, 2009
- UNICEF/WHO/The World Bank Group Joint child malnutrition estimates - levels and trends in child malnutritionKey findings of the 2018 edition
Ingestas dietéticas de referencia (Ingestas recomendadas)
- Relación de recursos en internet
- EFSA, Dietary reference values
- FAO, Nutritional requirements
- García Gabarra, 2006, Revisión 1ª parte / 2ª parte
- IFIC, Preguntas y respuestas acerca de las Ingestas Alimentarias de Referencia
- Instituto de Medicina Norteamericano (IOM) | Dietary Reference Intakes (DRI) | Listado de monografías de NAP | Dietary Reference Intake (DRI) Reports and Tables | Daily Value (DV) Tables | Nutrient recommendations (incluye una aplicación para calular las DRI)
Ingestas máximas tolerables
- Guidance for establishing and applying tolerable upper intake levels for vitamins and essential minerals, EFSA, 2022
- A Model for Establishing Upper Levels of Intake for Nutrients and Related Substances, FAO, 2005
- Ingesta máxima tolerable (Upper Level), EFSA, Febrero, 2006
- Niveles máximos de ingesta admisible (Tolerable upper intake level), AECOSAN, 2015 | En PDF
- Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, EFSA
- Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals, FSA, UK, 2003 | En pdf
- Safe upper intake levels for vitamins and minerals, 2006
- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of calcium, EFSA, 2012
- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of vitamin D, EFSA, 2012
Inmigrantes
- Hábitos alimentarios de los inmigrantes en España, actualización 2007, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación | Resumen
Inmunidad
- Nutrition and Immunity in Man, ILSI, 1999 | 2011
Insectos comestibles
- Ver Entomofagia
Intercambios de alimentos
- Ver Listas de intercambios de alimentos
Intolerancia alimentaria
- Ver también Alergias e intolerancias alimentarias
- Ver también Lactosa
- Alergias e intolerancias alimentarias, EUFIC, 2006
- Intolerancia alimentaria, 2009
- Intolerancia al glutén, Ver Celiaquía
Iodo
- Ver yodo
Isoflavonas
- Ver también Bioactivos
- Risk assessment for peri- and post-menopausal women taking food supplements containing isolated isoflavones - EFSA Journal 2015;13(10):4246
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