C
Cacao
- Chocolate and health, 2012
- Chocolate/cocoa and human health: a review, 2013
- Cocoa and health: a decade of research, 2008
- Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate, 2013
Cacahuete
- Peanuts and Their Nutritional Aspects—A Review, 2012
Café
- Café, Food Info
- Café y Estilo de Vida Saludable, 2010
- Health effects of unfiltered coffee, 1997
Cafeína
- Bebidas energéticas, cafeína enlatada, OCU
- Cafeína | Caffeine, Instituto de Bebidas para la Salud y el Bienestar
- Caffeine, Food Standards.au
- Caffeine | Caffeine in food, Health Canada
- Caffeine content for coffea, tea, soda and more, Mayo Clinic
- Caffeine and Health: Clarifying the Controversie, review, IFIC
- Caffeine and Heart Health, IFIC
- Caffeine and Women's Health Fact Sheet, IFIC
- Caffeine content of foods and grugs, Center for Science in the Public Interest (CSPI), Asociación en defensa de los consumidores norteamericana
- Caffeine: EFSA estimates safe intakes, 2015
- Caffeine in Food and Dietary Supplements: Examining Safety - Workshop Summary, IOM, 2014
- Caffeine Systematic Review, ILSI, 2017
- La cafeína, EFSA
- La cafeína y la salud, EUFIC
- Reproductive effects of caffeine, COT, UK
- Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to caffeine and increased alertness, EFSA, 2014
Calcio
- Ver también Minerales
- Calcium, Office of Dietary Supplements, NIH | En español
- Calcium supplementation in pregnant women, Guideline OMS, 2013
- Dietary calcium and health, BNF
- Dietary reference intake for calcium and vitamin D, IOM, 2011 | (Brief report, 2010)
- New reference values for calcium, D-A-CH, 2013
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA, 2015
- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of calcium, EFSA, 2012
Calidad nutricional de la dieta
- Everything in Moderation - Dietary Diversity and Quality, Central Obesity and Risk of Diabetes, 2015
- Guidelines for measuring household and individual dietary diversity, FAO, 2012 | Más |
- Indicators for the evaluation of diet quality, 2015 | En pdf
- Review of a priori dietary quality indices in relation to their construction criteria, 2018
Calorías = kilocalorías
- Ver Energía y Kilocalorías
Calorías vacías
- Ver Energía y Kilocalorías
- What are Empty Calories? USDA, ChooseMyPlate.gov
Ir arriba
Cáncer
- AICR, American Institute for Cancer Research | Continous Update Project | Más | Cancer prevention Recommendations | Diet, what we eat | Foods that fight cancer
- Cancer and Nutrition, NIHR, 2015
- Cancer de páncreas, alimentacion y calidad de vida, FAND, 2015
- Diet, Nutrition, and Cancer, Committee on Diet, Nutrition, and Cancer, National Research Council, 1982
- EPIC, European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition | EPIC Oxford | EPIC Spain
- IARF, International Agency for Research on Cancer
- Recomendaciones de alimentación para pacientes oncológicos: un documento de consenso, SEDCA, 2015 | En pdf
- WCRF, World Cancer Research Fund International | Expert Report, Food, Nutrition, Physical activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective | Recommendationsand public health and policy implications
Carbohidratos
- Ver Hidratos de carbono
Carga glucémica
- Ver Índice glucémico
Caries
- Oral and Dental Health - Prevention of Dental Caries, Erosion, Gingivitis and Periodontitis, ILSI, 2009
Carne
- Meat Atlas, 2014 | En pdf
Carotenoides
- Ver también Bases de datos de otros componentes bioactivos
- Ver también Bioactivos
- Ver también Fitoquímicos
- Base de datos de carotenoides para valorar la ingesta de carotenos, xantofilas y vitamina A, 2012
- Carotenoides en agroalimentación y salud, 2017 | En pdf
- Carotenoids and Human Health, 2021
- Carotenoides y salud humana, 2001
- Importancia nutricional de los carotenoides, 2004
Castaña
- Valor nutricional | Valor nutricional, USDA
- Tiempo de castañas, ricas y saludables, AECC de Palencia, Nº 4, pp. 40, 2021
Catering
- Ver Alimentación colectiva
CDO, Cantidad Diaria Orientativa (en inglés GDA, Guideline Daily Amount) (uso en etiquetado nutricional)
- Ver también GDA (Guideline Daily Amounts)
Celiaquía
- Ver también Gluten
- Acerca de la enfermedad celiaca. Breve historia de la celiaquía, 2019 | Texto
- AOECS - Association of European Coeliac Societies
- CELIACBASE, Tabla de composición de productos sin gluten, 2018
- Comidas preparadas sin gluten, 2011
- Gluten-free foods, 2011
- Protocolo para el diagnóstico precoz de la Enfermedad Celíaca, 2018
- Wheat intolerance and coeliac disease, BNF, 2009
Cereales
- Ver también Gluten
- Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales, Codex Alimentarius, 2007
- HEALTHGRAIN Forum association (Acrónimo de "Exploiting Bioactivity of European Cereal Grains for Improved Nutrition and Health Benefits", proyecto dentro del VI programa marco de la Unión europea)
- Nutritional aspects of cereals, BNF, 2004
- Papel de los Cereales y los Pseudocereales en la Seguridad Alimentaria, ILSI, 2018
- Papel de los cereales de grano entero en la salud, Informe científico-técnico FINUT, ILSI, 2020
- The Whole Grain Council, Whole grain A to Z
- Whole grains, EUFIC, 2015
Cereales de desayuno
- Cereales de desayuno, Nutrición y gastronomía, 2014
Cerebro
- Nutrients and the Brain, Nutr Rev, 2014
Chocolate
- Ver Cacao
Ir arriba
Cinc
- Ver también Minerales
- A Guide to Human Zinc Absorption: General Overview and Recent Advances of In Vitro Intestinal Models, 2020
- Actualidades sobre la biología del zinc, 2013
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc, EFSA, 2014 | Updated:
- Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to zinc and normal growth, EFSA, 2014
- Zinc | más información, Office of dietary supplements. National Institutes of Health
Circunferencia de cintura
- Ver también Metodología, recursos de internet
- Waist circumference and waist–hip ratio, WHO, 2011
Ciruelas pasas
Cloro, Cloruro
- Dietary reference values for chloride, EFSA, 2019
- Revised Reference Values for the Intake of Sodium and Chloride, DGE, 2018
Cloruro sódico
- Ver Sal y Sodio
Coaching, consejo nutricional
- Coaching y consejo nutricional en la oficina de farmacia, COFM
Cobalamina
- Ver Vitamina B12
Cobre
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for copper, EFSA Journal 2015;13(10):4253
Cocina
- La cocina en su tinta. Exposición de la BNE, 2010-2011 | La cocina escrita | La dulcería en la BNE | Herramientas curiosas para cosas particulares y extraordinarias. Tecnología, espacios y utillaje en la cocina histórica española | La evolución de la alimentación y la gastronomía en España | Libertad en los fogones. La cocina española y sus libros, de la transición a nuestros días | Made in Spain |
Coenzima Q10
- Co-enzyme Q10 supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease, Cochrane Database Syst Rev. 2014
- Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Condiciones de uso de determinadas sustancias distintas de vitaminas, minerales y plantas para ser empleadas en complementos alimenticios, 2012
Colesterol
- 2018 AHA/ACC/AACVPR/AAPA/ABC/ACPM/ADA/AGS/APhA/ASPC/NLA/PCNA Guideline on the Management of Blood Cholesterol, A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines
- Cholesterol, CDC | Cholesterol fact sheet
- Dieta para bajar el colesterol, Fundación Española del Corazón
- National Cholesterol Education Program, Third Report of the National Cholesterol Education Program Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults[PDF-114K], 2001
- On the waves of the Seven Countries Study: a public health perspective on cholesterol, Kromhout, 1999
Colina
- Ver también Vitaminas
- Dietary Reference Values for choline, EFSA, 2016
- Contenido en alimentos, Tablas de composición de USDA
Comedor escolar
- Ver también Alimentación colectiva
- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno escolar, 2013
- Comunidad de Madrid
- Documentación complementaria comedores
- Pliego de Prescripciones Técnicas, Consejería de Educación, Juventud y Deporte, Resolución de 9 de mayo de 2017 (BOCM del 12)
- Guía práctica para la planificación del menú escolar, 2008
- Normativa que regula el funcionamiento de los comedores escolares en la Comunidad de Madrid
- Servicio de Asesoramiento Nutricional del Menú Escolar
- Documento de consenso sobre la alimentación en los centros educativos, NAOS, 2010
- Food in Schools, BNF
- Food School, GOV.UK
- Guía de alimentación para comedores escolares, Castilla-La Mancha
- Guía de Consejo Nutricional para padres y familiares de escolares, FEN, 2006
- Guía para comedores escolares, 2008 Programa PERSEO | En pdf
- Mapping of National School Food Policies across the EU28 plus Norway and Switzerland - European Union - 2014
- Nutrition action in schools: a review of evidence related to the nutrition-friendly schools initiative, WHO, 2021
- Programa Comedores escolares, FEN | Más |
Comida lenta
- Ver Slow food
Complementos alimenticios
- Complementos alimenticios, AESAN | Más | Alertas alimentarias
- Legislación, AESAN | Etiquetado y publicidad
Ir arriba
Comportamiento alimentario
- Changing Behaviour, EFAD, 2020 | Behaviour change techniques
- Gustos, emociones y hábitos: Psicología de la conducta alimentaria, Cruz, 2014
- Relationships Among the Brain, the Digestive System, and Eating Behavior, 2015
Composición corporal
- Metodología, recopilatorio de recursos de internet
- El cuerpo humano: Oriente y Grecia antigua, Pedro Laín Entralgo | Índice
Cromo
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for chromium, EFSA, 2014
Cronobiología / Crononutrición
- Aspectos cronobiológicos de la obesidad y el síndrome metabólico, 2012
- Chronobiology and Obesity: The Orchestra Out of Tune, 2010
- Chrononutrition, 2015
- Cronobiología y obesidad, 2013 | En pdf | Revista completa en pdf
- Los relojes de tu vida, MOOC de Marta Garaulet, 2018
- Nutrients, Clock Genes, and Chrononutrition, 2014
- The chronobiology, etiology and pathophysiology of obesity, 2010
- Timing of food intake and obesity: A novel association, 2014
Culinaria
- A call for culinary skills education in childhood obesity-prevention interventions: current status and peer influences, J Acad Nutr Diet. 2013
- A pilot study for the development of a food skills survey tool, 2012
- Cooking with Confidence: Everyday Cooking Skills | A Man's Guide to Basic Culinary Art | Cooking Methods
- Community nutrition, 2003
- Food Skills Definitions, influences and relationship with health, 2014 | En pdf
- Food skills in secondary schools, 2013
- Habilidades culinarias: Improving Cooking and Food Preparation Skills: A Synthesis of the Evidence to Inform Program and Policy Development, Health Canada, 2010
- Journal Articles about Benefits of Teaching Cooking Skills
- Methods for the evaluation of the Jamie Oliver Ministry of Food program, Australia, 2013 | Más
- Simply Cook and Enjoy! References
Culinología (Culinology®)
- Ver también Gastronomía molecular
- Culinology (culinary + technology), 2009
Cultura alimentaria básica
- Ver Alfabetización alimentaria
Cúrcuma (Curcuma longa L.)
- Cúrcuma I (Curcuma longa L.)
- Curcumin (Turmeric), Linus Pauling Institute
- Efectos farmacológicos y nutricionales de los extractos de Curcuma longa L. y de los cucuminoides
Ir arriba