Proyectos de Innovación

A

Aceite de algodón

- Composición nutricional

Oil, cottonseed, salad or cooking

Oil, industrial, cottonseed, fully hydrogenated

Salad dressing, french, cottonseed, oil, home recipe

Margarine, industrial, non-dairy, cottonseed, soy oil (partially hydrogenated ), for flaky pastries

Oil, industrial, soy (partially hydrogenated) and cottonseed, principal use as a tortilla shortening

Oil, soybean, salad or cooking, (partially hydrogenated) and cottonseed

 

Aceite de coco

- Coconut oil – a nutty idea?, BNF, 2016

- Coconut Oil and Health, Food Insight

- Coconut oil and the heart - Evidence paper, 2014

- Composición nutricional, USDA

 

Aceite de oliva

- Ver también Dieta Mediterránea

- Aceite de oliva, clave de vida en la Cuenca Mediterránea, 2007

- Aceite de oliva, el oro verde, Guía Michelín

- Aceite de oliva y dieta mediterránea, 2005

- Aceite de oliva virgen, Mataix, 2001

- Aceite de oliva virgen, tesoro de Andalucía, 2010

- Aceitipedia

- El aceite de oliva y la dieta mediterranea. Nutrición y Salud, 2005

- La gota de los aceites de oliva | En pdf

- Olive oil: How is it produced? (Infographic) EUFIC

- Olive oil: phenolic compunds, Boskou, 2006

- Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to polyphenols in olive, EFSA, 2011 | EFSA, 2012

 

Aceite de palma

- Palm oil, nutritional composition (oil,palm), USDA | Red palm oil

- Palm oil, preguntas y respuestas sobre el aceite de palma, EUFIC

- Research advancements in palm oil nutrition, 2014

- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol, EFSA Journal 2010; 8(3):1461

 

Aceites

- Cómo elegir el aceite culinario, EUFIC

- Consenso sobre Grasas y Aceites en la Alimentación en España, FESNAD, 2015

- Culinary oils and their health effects, BNF, 2009

 

Ácido ascórbico

- Ver Vitamina C

 

Ácido docosahexaenoico (DHA)

- Ver también Ácidos grasos

- Ver DHA, Ácido docosahexaenoico

 

Ácido fólico

- Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico en el embarazo, Directriz OMS, 2014

- Administración intermitente de suplementos de hierro y ácido fólico a embarazadas no anémicas, Directriz, OMS, 2014

- Ácido fólico, CDC, Centers for Disease Control and Prevention

- Ácido fólico y salud, FEN, 1999

- Folato, Linus Pauling Institute

Folic acid: an update on scientific developments, EFSA, 2009 | En pdf

- Folic acid: updated SACN recommendations, SACN, 2017

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to increasing maternal folate status by supplemental folate intake and reduced risk of neural tube defects, EFSA, 2013

- Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to folate and contribution to normal psychological functions, maintenance of normal vision, reduction of tiredness and fatigue, cell division and contribution to normal amino acid synthesis, EFSA, 2010

 

Ácido oxálico

- Contenido en alimentos. Tablas de composición de USDA

 

Ácido pantoténico

- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for pantothenic acid, EFSA, 2014

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Ácidos grasos

- Ver también Grasas y Lípidos

- Dietary reference values for fats, fatty acids and cholesterol, EFSA, 2010

- Effects of saturated fatty acids on serum lipids and lipoproteins: a systematic review and regression analysis, Systematic review, WHO, 2016

- Essential Fatty Acids, Linus Pauling Institute

- Grasas y ácidos grasos en nutrición humana, FAO y FINUT, 2012, edición española. 2010, edición en inglés

- Intake of Fatty Acids in General Populations Worldwide Does Not Meet Dietary Recommendations to Prevent Coronary Heart Disease: A Systematic Review of Data from 40 Countries, 2013

- Labelling reference intake values for n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids, EFSA 2009, 1176

- n-3 Fatty acids and health, BNF, 2000

- Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease, New Cochrane health evidence, 2018

- Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update, 2018

- Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease A Science Advisory From the American Heart Association, 2017

- Omega‐3 fatty acids: Structure, naming, sources, intakes and recommendations for intake, BNF, 2017

- Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary Fatty Acids for Healthy Adults, 2014 | acceso desde AND

- The health effects of dietary unsaturated fatty acids, BNF, 2006 | Más

- Review of fat and fatty acid requirements and criteria for developing dietary guidelines, 2009

- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA), EFSA, 2012

 

Ácidos grasos saturados

- Saturated fat and trans-fat intakes and their replacement with other macronutrients: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies, WHO, 2022

- Draft reports from the UK's Scientific Advisory Committee on Nutrition and World Health Organization concur in endorsing the dietary guideline to restrict intake of saturated fat, 2018. The conclusions of two independent draft reports from the Scientific Advisory Committee on Nutrition's (SACN 2018) ‘Saturated fat working group’, and the World Health Organization (WHO 2018), albeit still under consultation, provide clear and solid affirmation for the validity of our existing dietary guidelines on saturated fat.

 

Ácidos grasos trans

- Saturated fat and trans-fat intakes and their replacement with other macronutrients: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies, WHO, 2022

- Ácidos grasos trans en los alimentos: orientaciones para los operadores, FIAB, 2014

- A trans European Union difference in the decline in trans fatty acids in popular foods: a market basket investigation, 2012

- Contenido de ácidos grasos trans en los alimentos en España, 2015 | Nutr Hosp | Gac Sanit

- Dietary reference values for fats, trans fatty acids and cholesterol, EFSA, 2010

- Effect of trans-fatty acid intake on blood lipids and lipoproteins: a systematic review and meta-regression analysis, WHO, 2016

- Eliminating trans fats in Europe – A policy brief, WHO, 2015

- Estudio TRANSFAIR, 2000 | TransFatty Acids in Foods in Europe: The TRANSFAIR Study, 1998 | Más información

- FDA, 2015, Final Determination Regarding Partially Hydrogenated OilsProtecting Consumers from Trans Fat

- Informe FESNAD sobre la ingesta de Ácidos Grasos Trans y su importancia en la salud en España, 2013

- Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the presence of trans fatty acids in foods and the effect on human health of the consumption of trans fatty acids. The EFSA Journal (2004) 81, 1-49

- Presencia de ácidos grasos trans en productos de bollería y de aperitivo, 2013

- Regarding trans fats in foods and in the overall diet of the Union population, European Commission, 2015

- Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to the replacement of mixtures of saturated fatty acids (SFAs) as present in foods or diets with mixtures of monounsaturated fatty acids (MUFAs) and/or mixtures of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations. EFSA Journal 2011;9(4):2069

- The effectiveness of policies for reducing dietary trans fat: a systematic review of the evidence, Bulletin of the World Health Organization, 2013 | En pdf | Otras opciones de descarga

- The REPLACE action: Trans Fat-Free by 2023, WHO, 2018

- Trans fatty acids and health, SACN, 2007

- WHO scientific update on trans fatty acids, 2009

 

Actividad física

- Ver también Deporte

- A systematic literature review of reviews on techniques for physical activity measurement in adults: a DEDIPAC study, 2018

- Actividad física en relación con la obesidad y sobrepeso en adolescentes de la Comunidad de Madrid, 2017 | En pdf

- Actividad Física para la Salud y Reducción del Sedentarismo. Recomendaciones para la población, 2015 | En pdf |

- A Physical Activity Toolkit for Registered Dietitians, EatRight weight management

- Actividad fisica en infancia y adolescencia | Guía para padres

- American College of Sports Medicine

- Compendium of physical activities, Valores estandarizados de MET para uso en estudios epidemiológicos, listado de MTEs en pdf | En español

- Development of the European Health Interview Survey - Physical Activity Questionnaire (EHIS-PAQ) to monitor physical activity in the European Union, 2015

- Día Mundial de la Actividad Física

- Ejercicio y actividad física, Guía del Instituto Nacional Sobre el Envejecimiento, 2010

- Eurobarometer, Sport and physical activity, 2014 | Comparable surveys from 2002 and 2009

- Exercise calorie calculator, WCRF

- EXERCISE IS MEDICINE®: A Global Health Initiative, EEUU | EIM in action | Lobelo y col., 2014

- EXERNET, Red de investigación en ejercicio físico y salud para poblaciones especiales

- Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ), WHO

- Global recommendations on physical activity for health, WHO, 2010 | Fact sheet, 2014

- International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)

- La pirámide del estilo de vida saludable para niños y adolescentes, 2008

- Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social, DAME10, Descansos activos mediante ejercicio físico | MásActividad Física en la Infancia y la Adolescencia | Actividad Física y Salud. Guía para padres y madres | Actividad física y sedentarismo

- Muévete para estar sano, NAOS

- Physical activity, EUFIC

- Physical activity and health, BNF, 2007 | Más

- Physical activity guidelines for americans, health.gov | Physical Activity, CDC.gov

- Physical Activity Measures, reports and tools

- Plan integral para la actividad física y el deporte, Consejo Superior de Deportes, 2010 | La dosis del ejercicio saludable | Más

- Piano stairs, Video sobre cómo fomentar la actividad física

- Portal de las ciencias de la actividad física y del deporte, CAFyD

- Prevention and management of non-communicable disease: the IOC consensus statement, Lausanne 2013

- Promoting health-enhancing physical activity in Europe: Current state of surveillance, policy development and implementation, 2018

- RAFA/PANA - Physical Activity Network of the Americas

- The ABC of Physical Activity for Health: A consensus statement from the British Association of Sport and Exercise Sciences, 2010

- UK physical activity guidelines, | 2011 | 2019

- The Vivifrail project is a program for the Promotion of Physical Exercise that is an international reference for community and hospital intervention for the prevention of frailty and falls in the elderly | Más | Webinar |

- WHO, 2020, WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour, 2020 | en español

- WHO, Physical activity | 10 facts on physicl activity | WHO Guidelines on Physical Activity and Sedentary Behaviour, 7 June 2021, graphics (infographic)

- WHO Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world

- WHO, Physical activity strategy for the WHO European Region 2016–2025 | The global action plan on physical activity 2018 - 2030 (GAPPA)

- WHO, HEPA Europe (European network for the promotion of health-enhancing physical activity)

 

Acuicultura

- La acuicultura en la gastronomía del siglo XXI, FROM, 2008 | Más

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Aditivos alimentarios

- AECOSAN, Qué son los aditivos | Aditivos alimentarios | Disposiciones comunitarias | Sustancias químicas presentes en los alimentos |

- Codex General Standard for Food Additives (GSFA) Online Database:

- Código E, En: BIOQUIMICA DE LOS ALIMENTOS, Miguel Calvo Rebollar, Universidad de Zaragoza

- Food additives, European Commission | Data base

- Food additives, EUFIC

 

Agricultura

- Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente

- Tesauro y Glosario de Agricultura de la Biblioteca Nacional de Agricultura de EEUU y el Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA) (disponible en inglés y en español)

 

Agua

- Ver también hidratación

- Día Mundial del Agua, Naciones Unidas, 22 de marzo

- Agua, cap. 9 | Propiedades y funciones biológicas del agua | Importancia de la ingesta de agua | Importancia del agua en las personas mayores

- Agua, fuente de vida, 2005-2015, Naciones Unidas

- Agua para todos. Agua para la vida, Unesco, 2003

- Agua, hidratación y salud: “La Declaración de Zaragoza”, 2008 - Incluye la Pirámide de la hidratación saludable (SENC)

- Dietary reference values for water, EFSA, 2010 | Outcome of the Public consultation on the Draft Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA) on establishing Dietary Reference Values for water, EFSA, 2010

- Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate, National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board, 2004

- Hydration and Health, Second International ILSI North America Conference, 2011

- Huella hídrica (agua que gastamos para producir los alimentos que comemos) | ¿Cuánta agua hace falta para poder producir...? Infografía de FAO

- Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010 | en pdf

- Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to water and maintenance of normal physical and cognitive functions, maintenance of normal thermoregulation and “basic requirement of all living things”, EFSA, 2011

- The Bahía 2008 Study: hydration barometer in the Spanish population

- Water, hydration, and health, Review, 2010

 

Ajo (Allium sativum)

- AICR, Garlic

- Infografía sobre composición nutricional y componentes bioactivos

 

Albaricoque (Prunus armeniaca)

- Infografía sobre composición nutricional y componentes bioactivos

 

Alcachofa

- Alcachofa, Alimentación.es

- Alcachofa, FEN

- Nutritional And Functional Properties of Cynara Crops (Globe Artichoke and Cardoon) and Their Potential Applications: A Review, 2012

 

Alcohol

- Límites de Consumo de Bajo Riesgo de Alcohol, Ministerio de Sanidad y Consumo, julio, 20202

- Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016, 2018

- Alcohol, BNF, Calories in alcohol, 2014 | Alcohol consumption in the new millennium, 2006

- Alcohol, WHO | Consumo de bebidas alcohólicas | Alcohol, 2015

- Alcohol: Balancing Risks and Benefits, Harvard School of Public Health

- Alcohol. Health Issues related to alcohol consumption, ILSI, 1996

- Alcohol: Its Metabolism and Interaction With Nutrients, 2000

- Alcohol calorie calculator, WCRF

- Alcohol consumption in the new millennium, BNF, 2006 | Calories in alcohol

- Alcohol in the European Union. Consumption, harm and policy approaches, WHO, 2012

Alcohol is one of the world’s top three priority areas in public health. Even though only half the global population drinks alcohol, it is the world’s third leading cause of ill health and premature death, after low birth weight and unsafe sex, and greater than tobacco. In Europe, alcohol is also the third leading risk factor for disease and mortality after tobacco and high blood pressure. This report presents the latest literature overview of effective alcohol policies, and includes data from the European Union, Norway and Switzerland in the areas of alcohol consumption, harm and policy approaches. The data presented were collected from a survey in 2011

- Alcohol & Public Health | Moderate Drinking, CDC

- Consumo responsable de alcohol, Salas-Salvadó, 2017

- ERAB, The European Foundation for Alcohol Research

- Fisiología del buen beber, G Varela Mosquera, 2000

- Global status report on alcohol and health, WHO, 2014

- Health matters: harmful drinking and alcohol dependence, GOV.UK

- If You Drink Alcoholic Beverages Do So in Moderation: What Does This Mean?, 2001

- Mortalidad relacionada con el consumo de alcohol en España, 2004

Spain, alcohol consumptio: Levels and patterns, OMS, 2014

- Tipos de bebidas alcohólicas y efectos diferenciados en la salud: una revisión paraguas de estudios observacionales, 2020

- Understanding Alcohol: Investigations into Biology and Behavior, 2003

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Alérgenos

-AECOSAN, Alertas Alimentarias de Alérgenos

- Alérgenos alimentarios,  EUFIC, 2013

- Cart@ Alérgenos, Web de información en materia de alérgenos en el sector de la hostelería

- Guía de gestión de alérgenos en la industría alimentaria, 2013, FIAB (Federación de Industrias de Alimentación y Bebidas) y Food and Drink Europe

- Información sobre alérgenos en alimentos sin envasar. Guía para establecimientos del comercio minorista de la alimentación y del sector de la restauración colectiva sobre el nuevo reglamento de información al consumidor, Comunidad de Madrid, 2014

- REGLAMENTO (UE) N o 1169/2011 DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 25 de octubre de 2011 | En pdf | BOE

- Scientific Opinion on the evaluation of allergenic foods and food ingredients for labelling purposes, EFSA, 2014

 

Alergia e intolerancias alimentarias

- Ver también Intolerancias alimentarias

- AECOSAN | Informe del Comité Científico de la AECOSAN, 2007 (pag. 20) | Información a los consumidores sobre alergias alimentarias, 2019 | Información alimentaria: enfermedad celiaca e intolerancia a la lactosa, 2019

- Alergias alimentarias, WHO, 2006

- Alergias alimentarias ¿Y ahora qué?, 2011

- Alergias: consideraciones al etiquetar alimentos envasados, 2014

- Alergias e intolerancias, Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria

- Alergias e intolerancias alimentarias, EUFIC, 2006 | Managing the risk posed by the unintended presence of allergens in food products

- Alergias e intolerancias alimentarias, Nestle

- Alergias e intolerancias alimentrias, cap. 5. En: Guía para comedores escolares, Programa PERSEO | En pdf

- Buying food when you have a food allergy or food intolerance, FSA, 2009 | Más

- Declaración Pública sobre la Alergia a los Alimentos y la Anafilaxia, EAACI, 2012

- EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines

- El libro de las enfermedades alérgicas, Fundación BBVA, 2012 | En pdf

- Food Allergy, ILSI | 1993 | 2001 | 2003

- Food Allergy: An Overview, NIH, U.S. DHHS, 2012

- Food Allergies and Intolerances, AND

- Food Allergies and Intolerances Resource List for Consumers, FNIC, NAL, USDA, 2010

- Food allergy and intolerance, BNF

- Food allergy and intolerance research, FSA

- Food allergy or food intolerance?, NHS

- Guidance on Food Allergen Management for Food Manufacturers, FoodDrinkEurope, 2013

- Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States, US-NIH | Más

- Información sobre alérgenos en alimentos sin envasar, 2014

- Literature searches and reviews related to the prevalence of food allergy in Europe, EFSA, 2013

- Proteínas lácteas, alergias y sus métodos de análisis, AESAN

- WAO White Book on Allergy 2013 Update

- What's the difference between a food intolerance and food allergy?, Mayo Clinic

 

Alfabetización alimentaria - Cultura alimentaria básica

- Ver también Culinaria

- Ver también Educación nutricional

- A Pilot Study: The Use of a Survey to Assess the Food Knowledge of Nutrition Students at Various Levels of Nutrition Education, 2012

- Alfabetización en salud, 2012 | En pdf

- Food Literacy Fact Sheet, EFAD, 2018

- Food literacy | Food Literacy - A New Horizontal Theme in Adult Education and Counselling, 2006 | En pdf

- Food literacy for life, Ontario Society of Nutrition

- Food Literacy: How Do Communications and Marketing Impact Consumer Knowledge, Skills, and Behavior? NAP, 2016 | Read online

- Food literacy project, Harvard University | Más

- Food literacy: what is it and does it influence what we eat?, 2014

- Giessen Declaration, 2005 | Más

- Redesigning dietary education, 2012 | En pdf

- What is food literacy? Flinders University | Resources |

 

Alfabetización en salud

- Alfabetización para la salud, más que información, 2018

- Alfabetización digital en salud de la ciudadanía europea, 2014

- Alfabetización en salud. De la información a la acción, 2014

- Health Literacy, CDC | Materiales

- Health Literacy Manual for Older Adults, 2006

- Health Literacy Manual for Older Adults | Missouri's Literacy Resource Center

 

Algas

- Metales y yodo en algas marinas, AECOSAN

- Recomendaciones de consumo del alga hiziki por presencia de arsénico, AECOSAN

- Recomendaciones sobre el consumo de algas por su contenido en yodo, AECOSAN | Más 2021

 

Alimentación

- Alimentación, SALUD-UE, Portal de información fiable sobre alimentación. Comisión europea

- Alfa y omega de la alimentación humana, Pedro Laín Entralgo | Texto

- Día mundial de la alimentación, 2013 - 2014 -

- La alimentación y el consumidor, 2013

- Polisemias de la alimentación. Salud, desperdicio, hambre y patrimonio, 2019

 

Alimentación colectiva

- Ver también Comedor escolar

- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno escolar, 2013

- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno geriátrico | entorno hospitalario/gastronomía y ocio, 2013

- Federación Española de Asociaciones Dedicadas a la Restauración Social, FEADRS

- Guía de prácticas correctas de higiene para el aprovechamiento seguro de la comida en los sectores de la restauración y comercio minorista, 2013

- Health and Sustainability Guidelines for Federal Concessions and Vending Operations, CDC, 2012

- Healthier and More Sustainable Catering. A toolkit for serving food to adults, BNF, 2014 | En pdf

- Healthy Food Service Guidelines, CDC

- Hoy no como en casa, DNN, 2009

- Protocolo nutricional FEADRS

- Practice Paper: Principles of Productivity in Food and Nutrition Services - Applications in the 21st Century Health Care Reform Era, EatRight, 2015

- Healthier and More Sustainable Catering: Nutrition principles, Public Health England, 2017

- Restauración Colectiva, Portal para profesionales del sector

 

Alimentación en el trabajo

- Balanced nutrition at work, 2012 | En pdf | Food Programme, UE

- Food At Work: Workplace Solutions for Malnutrition, Obesity and Chronic Diseases, 2005

- Ontario Society of Nutrition

Serving Up Nutrition Information in Ontario Restaurants: A Position Paper by the Ontario Society of Nutrition Professionals in Public Health

Call to Action: Creating a Healthy Workplace Nutrition Environment [PDF]

Call to Action: Creating a Healthy Workplace Nutrition Environment - Key Messages [PDF]

Is your work environment making you unhealthy? Check out this video to find out how to improve it!

- Preventing noncommunicable diseases in the workplace through diet and physical activity - WHO/World Economic Forum Report of a Joint Event, WHO, 2008

- Trabajo, rendimiento y estado nutricional, 2012

- Un enfoque integral para mejorar la alimentación y nutrición en el trabajo, ILO, 2012

 

Alimentación en familia

- Comer en Familia, hacer de la rutina salud, 2014

- La comida en familia, algo más que comer juntos, 2006

 

Alimentación infantil

- Ver Infancia

- Ver también Comedor escolar

 

Alimentación sostenible

- Ver Dieta sostenible

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Alimentos

- A Framework for Assessing Effects of the Food System, 2015

- Alimentos de temporada, Consumer

- Alimentos de temporada, Elika

- Alimentos de temporada, Fundación Dieta Mediterránea

- Alimentos procesados, IFIC

- Calidad diferenciada, MAGRAMA

- Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta, MAGRAMA

- Código Alimentario Español

- Composición nutricional, recopilatorio de tablas y bases de datos

- Consumo, recopilatorio de recursos de internet

- Definition and classification of commodities, FAO

- Despilfarro de alimentos

- Enciclopedia de los alimentos, Alimentación.es

- Fichas de alimentos, American Institute for Cancer Research

- Fichas técnicas de algunos alimentos, FAO, INPhO (Información sobre Operaciones de Poscosecha)

- Fiscalidad, ver Fiscalidad de alimentos

- Food, BEUC, The European Consumer Organisation

- Fotografias e imágenes de alimentos | Healthy foods photos | Public Health Image Lybrary

- Fototeca, Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio ambiente

- “Go,” “Slow,” y “Whoa" foods. Clasificación de alimentos para una alimentación saludable de US National Heart, Lung, and Blood Institute

- La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta, FEN y MAPA, 2018

- Los alimentos que llegaron de América, Academia Aragonesa de Gastronomía, 2015

- Nuevos alimentos (Novel foods), Ir a

- Perfiles Nutricionales: intencionalidad científica versus impacto real en salud pública, Informe Científico-Técnico FINUT, 2016

 

Alimentos ecológicos

- Reglamento (UE) 2018/848 del Parlamento Europeo y del Consejo, 30-mayo-2018, sobre producción ecológica y etiquetado de productos ecológicos | Más

 

Alimentos fermentados

- Alimentos fermentados: microbiología, nutrición, salud y cultura, 2020

 

Alimentos funcionales

- Alimentación funcional: ¿Hacia dónde vamos?, En: Libro Blanco de la Nutrición, pág. 239

- Alimentos funcionales, EUFIC

- Alimentos funcionales, FECYT, 2005

- Alimentos funcionales. Aproximación a una nueva alimentación, Comunidad de Madrid, 2007

- Can Functional Foods Make a Difference to Disease Prevention and Control?, WHO, 2002 (pág. 75)

- Conceptos sobre los Alimentos Funcionales, ILSI Europa. Monografía, 2004

- Food Insight, Functional foods | Más | Más

- Functional Foods, BNF | Más

- Functional foods, European Commission, 2010

- Functional Foods, ILSI, 2002 | Más | Publicaciones | The European Commission Concerted Action on Functional Food Science in Europe (FUFOSE)

- Functional foods and natural health products regulations in Canada and around the world: Nutrition labels and health claims, 2013

- Functional Foods, Health Benefits and Health Claims, 2014

- Functional Foods, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, AND, 2013 | Functional foods, 2017

- Guía de alimentos funcionales, FESNAD

- Nuevos alimentos para nuevas necesidades, 2003

- Tendencias en Alimentación funcional, 2005

 

Alimentos procesados

- Los alimentos ultra procesados son motor de la epidemia de obesidad en América Latina, señala un nuevo reporte de la OPS/OMS, 2015

 

Alimentos ultraprocesados

- Ver Ultraprocesados, alimentos

- Ver también Sistemas de clasificación de alimentos

 

Almidón resistente

- Health effects of resistant starch, BNF, 2017

 

Altramuces

- Luteins in lupins. An eye for health, 2008

- Lupins.org

 

Alzheimer

- Ver Demencia

 

Aminoácidos

- Dietary reference values for protein, EFSA, 2012

- Protein and amino acid requirements in human nutrition, WHO, 2007

 

Análisis sensorial

- Ver también Palatabilidad

- European Sensory Network (ESN)

- Sensory evaluation (BNF) | Sensory vocabulary

 

Ancianos

- ver Personas mayores

 

Anemia

- Ver también Hierro

- Anaemia, iron deficiency, HSE

- Anemia, Varios documentos recopilados por United Nations System Standing Committee on Nutrition

- Haemoglobin concentrations for the diagnosis of anaemia and assessment of severity, WHO, 2011

- Nutritional Anemia, The Guidebook, Badham y col. (eds).  Sight and Life Press, Basel, Switzerland, 2007 | Libro completo

- Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005, WHO

 

Anorexia nerviosa

- Ver también Tastornos del comportamiento alimentario

- Algunos aspectos nutricionales de la anorexia nerviosa, 1995

- Consenso sobre la evaluación y el tratamiento nutricional de los trastornos de la conducta alimentaria: anorexia nerviosa, bulimia nerviosa, trastorno por atracón y otros. Resumen ejecutivo, 2018

- Trastornos del comportamiento alimentario, 2010

 

Antioxidantes

- Antioxidant and Anti-inflammatory Components of Foods, ILSI, 2015

- Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases (Review), The Cochrane Collaboration, 2012

 

Antropología

- Antropología y Nutrición, 2006

 

Antropometría

- Metodología, Recursos de internet

- The centenary of the Harris–Benedict equations: How to assess energy requirements best? Recommendations from the ESPEN expert group, 2020

 

Apetito

- Hunger and Satiety Mechanisms and Their Potential Exploitation in the Regulation of Food Intake, 2016

- Issues in Measuring and Interpreting Human Appetite (Satiety/Satiation) and Its Contribution to Obesity, 2019

- The contribution of behavioural science to nutrition: Appetite control, 2017 | En pdf

 

Arilesterasa

- Arilesterasa. Aspectos metodológicos y funcionales de una enzima clave en la enfermedad cardiovascular. Parte I, Parte II, 2008

 

Aspartamo

- Ver también Edulcorantes

- Aspartame, EFSA

- Output of the public consultation on the draft EFSA scientific opinion on the re-evaluation of aspartame (E951) as a food additive, EFSA, 2013

- Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive, EFSA Journal 2013;11(12):3496

- What is Aspartame?, 2017

 

Autismo

- Autism Spectrum Disorder, BDA

- Gluten and Casein Free Diet for Autism Spectrum Disorder, BDA

- The National Autistic Society

 

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Ayuno

- Ver también Malnutrición

- A History of Modern Research into Fasting, Starvation, and Inanition, 2012

- A time to fast, Science, 2018

- Fasting – the ultimate diet?, 2007

- Fuel metabolism in starvation, 2006

- Hambruna, inanición y refugiados, FAO, 2002

- Metabolismo en el ayuno, 2004

- Metabolismo en el ayuno y la agresión, 2013, pág. 10 | En pdf

- The impact of religious fasting on human health, 2010

- The Great Starvation Experiment, 1944-1945

- The Starvation Experiment of Dr. Ancel Keys, 1944–1945

- They Starved So That Others Be Better Fed: Remembering Ancel Keys and the Minnesota Experiment, 2005 | En pdf

 

Azúcar

- Adecuación de la ingesta de azúcares totales y añadidos en la dieta española a las recomendaciones: estudio ANIBES, 2017

- Azúcar, Food Info

- Azúcar y salud, revisión de 2013

- Consumption of added sugars among U.S. adults, 2005-2010, National Center of Health Statistics, CDC, US

- Curbing global sugar consumption, 2015, WCFR

- Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies, 2013

- Intrínsecos / extrínsecos, BNF

- Propiedades nutricionales del azúcar y la evolución de su consumo en los últimos treinta años (1964-1994), FEN, 1995

- El azúcar, FEN, 1990

- El azúcar en la alimentación humana, FEN, 1986

- El libro blanco del azúcar, 2013

- Rethink sugary drinks | Download Consensus Statement by Cancer Council, Diabetes Australia and Heart Foundation

- Sugars, Added Sugars and Sweeteners, American Heart Association (AHA)

- Sugar Reduction: Achieving the 20%, Public Health England, 2017

- The Scientific Basis of Guideline Recommendations on Sugar Intake, 2016

- WHO guidelines, sugars intake for adults and children, 2014 | MásWHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children, 2015 | Sugars intake for adult and children Guideline, 2015

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Marian Van Der Sanden - Grootmoeders kast - 2012

Marian Van Der Sanden - Grootmoeders kast - 2012


Isabel Quintanilla - Bodegón de los ajos - 2004
Isabel Quintanilla - Bodegón de los ajos - 2004

Mary Fedden - Mauve Still Life - 1968
Mary Fedden - Mauve Still Life - 1968

Louisa Matthiasdottir - Still Life with Frying Pan and Red Cabbage - 1979
Louisa Matthiasdottir - Still Life with Frying Pan and Red Cabbage - 1979

Jean David - Still life on a white tablecloth
Jean David - Still life on a white tablecloth

Leon Arthur Tutundjian (1906–1968) - Dejeuner de fruits
Leon Arthur Tutundjian (1906–1968) - Dejeuner de fruits

James Aponovich (b. 1948–) - Beets
James Aponovich (b. 1948–) - Beets

Balthus - Still life - 1937
Balthus - Still life - 1937


James Aponovich - Still Life with Oranges in a Basket - 2017
James Aponovich - Still Life with Oranges in a Basket - 2017


Patrick Caulfield - Three Sausages - 1978
Patrick Caulfield - Three Sausages - 1978

Roy De Maistre - Still Life, Fruit - 1954
Roy De Maistre - Still Life, Fruit - 1954


Moise Kisling - Still life with fruit - 1912
Moise Kisling - Still life with fruit - 1912

Pyotr Konchalovsky - Still life with fruits and watermelon - 1929
Pyotr Konchalovsky - Still life with fruits and watermelon - 1929

Moise Kisling (1891-1953) - Still life
Moise Kisling (1891-1953) - Still life

Kazimir Malevich - Still Life c1910
Kazimir Malevich - Still Life c1910

Ilya Mashkov - still life with a tray white jug and fruit - 1910
Ilya Mashkov - still life with a tray white jug and fruit - 1910


“Tan importante es lo que se come, como lo que se deja de comer”

(Willett, 1998)






Isabel Quintanilla - Vaso - 1969
Isabel Quintanilla - Vaso - 1969

 "Qué sería ... del agua sin la sed"

(Joan Manuel Serrat)


“Una vez en su habitación, Koman sacó la botella que llevaba escondida entre los pliegues de su mundu. Cogió un vaso y se sirvió una dosis de toddy. Se lo bebió de un trago. Ácido, rancio y desagradable, el olor de su fermentación le llenó la nariz. El estómago le dio un vuelco. Pero por primera vez en todo el día, Koman sintió que los nervios se le calmaban. El segundo trago lo envolvió en una capa de algodón. El tercero arrojó fuera de su mente los pensamientos molestos y dolorosos. Ya sólo pensaba en una cosa: en la siguiente copa. Y la siguiente. Y la siguiente…”

Anita Nair. Las nueve caras del corazón. 2006. Página 390.


“Food Literacy”: Alfabetización Alimentaria o Cultura Alimentaria Básica

Formación básica que toda persona debe alcanzar y actualizar sobre el alimento en sus múltiples dimensiones (salud, placer, cultura, gastronomía, culinaria, comodidad, precio, ….) que la capacitan en la práctica para seguir unos hábitos y una dieta correcta dentro del entorno y condiciones en las que vive y le permiten alcanzar un óptimo estado de salud y calidad de vida (Beatriz Beltrán de Miguel, 2013)

 The International Union of Nutrition Science’s Giessen Declaration calls for a ‘new nutrition science’ that extends beyond a ‘biological science’ to include a comprehensive understanding of ‘how food is grown, processed, distributed, sold, prepared, cooked and consumed’ (International Union of Nutrition Sciences, 2005). The Giessen Declaration redefines nutrition science as focused on not only biological, but also social and environmental food systems. This includes a comprehensive understanding of “how food is grown, processed, distributed, sold, prepared, cooked and consumed”. The UK Government’s Foresight Tackling Obesities Future Choices Report defines food literacy as: Degree to which people are able to assess nutritional quality and provenance.

The Giessen Declaration concluded that nutrition science should develop on 3 fronts, the biomedical, societal and environmental. Undertaking this exercise in Giessen had historical significance. It was in Giessen that Justus von Liebig (1803-73) developed the basic understanding of how food chemistry related to metabolism and so the conceptualisation of nutrients advanced. Impressively, the relevance of chemistry to agriculture, therapeutics and industry was also elucidated and promoted from Giessen and, over a 100 years later, this still constitutes a huge economic force through the corporations founded as a result. But IUNS is not alone in asking questions about how this nutrition science trajectory has gone and where it might and should go (Wahlqvist, 2008).


¿Qué es un olivo?

Un olivo es un viejo, viejo, viejo

y es un niño

con una rama en la frente

y colgado en la cintura

un saquito todo lleno de aceitunas

Rafael Alberti, 1902-1999


Oda al aceite

Pablo Neruda (1904 – 1973)

Cerca del rumoroso cereal, de las olas del viento en las avenas,
el olivo de volumen plateado,
severo en su linaje,
en su torcido corazón terrestre;
las gráciles olivas pulidas por los dedos
que hicieron la paloma y el caracol marino:
verdes, innumerables, purísimos pezones de la naturaleza,
y allí en los secos olivares donde
tan sólo cielo azul con cigarras,
y tierra dura existen,
allí el prodigio, la cápsula perfecta de la oliva
llenando con sus constelaciones el follaje:
más tarde las vasijas, el milagro, el aceite.
Yo amo las patrias del aceite, los olivares
de Chacabuco, en Chile,
en las mañanas las plumas de platino forestales
contra las arrugadas cordilleras
en Anacapri, arriba, sobre la luz tirrena,
la desesperación de los olivos,
en el mapa de Europa, España,
cesta negra de aceitunas
espolvoreada por los azahares
como una ráfaga marina.
Aceite, recóndita y suprema
condición de la olla,
pedestal de perdices,
llave celeste de la mayonesa,
suave y sabroso sobre las lechugas
y sobrenatural en el infierno
de los arzobispales pejerreyes.
Aceite, en nuestra voz, en nuestro coro,
con íntima suavidad poderosa cantas;
eres idioma castellano:
hay sílabas de aceite,
hay palabras útiles y olorosas
como tu fragante materia.
No sólo canta el vino,
también canta el aceite,
vive en nosotros con su luz madura
y entre los bienes de la tierra aparto, aceite,
tu inagotable paz, tu esencia verde,
tu colmado tesoro que desciende
desde los manantiales del olivo.

De: Nuevas odas elementales, 1956



"Those who think they have not time for bodily exercise will sooner or later have to find time for illness"

—Edward Stanley, Earl of Derby, in an address at Liverpool College, 20 December 1873

Fuente, Andrade, 2007


Gino Severino - Quaker Oats still life - 1917
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harold Ross - Still life with tomatoes
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Olivar de La Quinta. Madrid
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R Peale. Still life with cake - 1818
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Verónica Labat - A la hora de comer
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Raul del Río
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