A
Aceite de algodón
- Composición nutricional
Oil, cottonseed, salad or cooking
Oil, industrial, cottonseed, fully hydrogenated
Salad dressing, french, cottonseed, oil, home recipe
Margarine, industrial, non-dairy, cottonseed, soy oil (partially hydrogenated ), for flaky pastries
Oil, industrial, soy (partially hydrogenated) and cottonseed, principal use as a tortilla shortening
Oil, soybean, salad or cooking, (partially hydrogenated) and cottonseed
Aceite de coco
- Coconut oil – a nutty idea?, BNF, 2016
- Coconut Oil and Health, Food Insight
- Coconut oil and the heart - Evidence paper, 2014
- Composición nutricional, USDA
Aceite de oliva
- Ver también Dieta Mediterránea
- Aceite de oliva, clave de vida en la Cuenca Mediterránea, 2007
- Aceite de oliva, el oro verde, Guía Michelín
- Aceite de oliva y dieta mediterránea, 2005
- Aceite de oliva virgen, Mataix, 2001
- Aceite de oliva virgen, tesoro de Andalucía, 2010
- El aceite de oliva y la dieta mediterranea. Nutrición y Salud, 2005
- La gota de los aceites de oliva | En pdf
- Olive oil: How is it produced? (Infographic) EUFIC
- Olive oil: phenolic compunds, Boskou, 2006
- Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to polyphenols in olive, EFSA, 2011 | EFSA, 2012
Aceite de palma
- Palm oil, nutritional composition (oil,palm), USDA | Red palm oil
- Palm oil, preguntas y respuestas sobre el aceite de palma, EUFIC
- Research advancements in palm oil nutrition, 2014
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol, EFSA Journal 2010; 8(3):1461
Aceites
- Cómo elegir el aceite culinario, EUFIC
- Consenso sobre Grasas y Aceites en la Alimentación en España, FESNAD, 2015
- Culinary oils and their health effects, BNF, 2009
Ácido ascórbico
- Ver Vitamina C
Ácido docosahexaenoico (DHA)
- Ver también Ácidos grasos
- Ver DHA, Ácido docosahexaenoico
Ácido fólico
- Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico en el embarazo, Directriz OMS, 2014
- Administración intermitente de suplementos de hierro y ácido fólico a embarazadas no anémicas, Directriz, OMS, 2014
- Ácido fólico, CDC, Centers for Disease Control and Prevention
- Ácido fólico y salud, FEN, 1999
- Folato, Linus Pauling Institute
- Folic acid: an update on scientific developments, EFSA, 2009 | En pdf
- Folic acid: updated SACN recommendations, SACN, 2017
Ácido oxálico
- Contenido en alimentos. Tablas de composición de USDA
Ácido pantoténico
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for pantothenic acid, EFSA, 2014
Ir arriba
Ácidos grasos
- Ver también Grasas y Lípidos
- Dietary reference values for fats, fatty acids and cholesterol, EFSA, 2010
- Essential Fatty Acids, Linus Pauling Institute
- Grasas y ácidos grasos en nutrición humana, FAO y FINUT, 2012, edición española. 2010, edición en inglés
- Labelling reference intake values for n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids, EFSA 2009, 1176
- n-3 Fatty acids and health, BNF, 2000
- Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease, New Cochrane health evidence, 2018
- Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update, 2018
- Omega‐3 fatty acids: Structure, naming, sources, intakes and recommendations for intake, BNF, 2017
- Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary Fatty Acids for Healthy Adults, 2014 | acceso desde AND
- The health effects of dietary unsaturated fatty acids, BNF, 2006 | Más
- Review of fat and fatty acid requirements and criteria for developing dietary guidelines, 2009
Ácidos grasos saturados
- Draft reports from the UK's Scientific Advisory Committee on Nutrition and World Health Organization concur in endorsing the dietary guideline to restrict intake of saturated fat, 2018. The conclusions of two independent draft reports from the Scientific Advisory Committee on Nutrition's (SACN 2018) ‘Saturated fat working group’, and the World Health Organization (WHO 2018), albeit still under consultation, provide clear and solid affirmation for the validity of our existing dietary guidelines on saturated fat.
- Saturated fats and health: draft SACN report, 2018 | Más
- Saturated fatty acid and trans‐fatty intake for adults and children, WHO draft report, 2018
Ácidos grasos trans
- Ácidos grasos trans en los alimentos: orientaciones para los operadores, FIAB, 2014
- Contenido de ácidos grasos trans en los alimentos en España, 2015 | Nutr Hosp | Gac Sanit
- Dietary reference values for fats, trans fatty acids and cholesterol, EFSA, 2010
- Effect of trans-fatty acid intake on blood lipids and lipoproteins: a systematic review and meta-regression analysis, WHO, 2016
- Eliminating trans fats in Europe – A policy brief, WHO, 2015
- Estudio TRANSFAIR, 2000 | TransFatty Acids in Foods in Europe: The TRANSFAIR Study, 1998 | Más información
- FDA, 2015, Final Determination Regarding Partially Hydrogenated Oils | Protecting Consumers from Trans Fat
- Informe FESNAD sobre la ingesta de Ácidos Grasos Trans y su importancia en la salud en España, 2013
- Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the presence of trans fatty acids in foods and the effect on human health of the consumption of trans fatty acids. The EFSA Journal (2004) 81, 1-49
- Presencia de ácidos grasos trans en productos de bollería y de aperitivo, 2013
- Regarding trans fats in foods and in the overall diet of the Union population, European Commission, 2015
- The effectiveness of policies for reducing dietary trans fat: a systematic review of the evidence, Bulletin of the World Health Organization, 2013 | En pdf | Otras opciones de descarga
- The REPLACE action: Trans Fat-Free by 2023, WHO, 2018
- Trans fatty acids and health, SACN, 2007
- WHO scientific update on trans fatty acids, 2009
Actividad física
- Ver también Deporte
- Actividad física en relación con la obesidad y sobrepeso en adolescentes de la Comunidad de Madrid, 2017 | En pdf
- Actividad Física para la Salud y Reducción del Sedentarismo. Recomendaciones para la población, 2015 | En pdf |
- A Physical Activity Toolkit for Registered Dietitians, EatRight weight management
- Actividad fisica en infancia y adolescencia | Guía para padres
- American College of Sports Medicine
- Compendium of physical activities, Valores estandarizados de MET para uso en estudios epidemiológicos, listado de MTEs en pdf | En español
- Día Mundial de la Actividad Física
- Ejercicio y actividad física, Guía del Instituto Nacional Sobre el Envejecimiento, 2010
- Eurobarometer, Sport and physical activity, 2014 | Comparable surveys from 2002 and 2009
- Exercise calorie calculator, WCRF
- EXERCISE IS MEDICINE®: A Global Health Initiative, EEUU | EIM in action | Lobelo y col., 2014
- EXERNET, Red de investigación en ejercicio físico y salud para poblaciones especiales
- Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ), WHO
- Global recommendations on physical activity for health, WHO, 2010 | Fact sheet, 2014
- International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)
- La pirámide del estilo de vida saludable para niños y adolescentes, 2008
- Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social, DAME10, Descansos activos mediante ejercicio físico | Más | Actividad Física en la Infancia y la Adolescencia | Actividad Física y Salud. Guía para padres y madres | Actividad física y sedentarismo
- Muévete para estar sano, NAOS
- Physical activity, EUFIC
- Physical activity and health, BNF, 2007 | Más
- Physical activity guidelines for americans, health.gov | Physical Activity, CDC.gov
- Physical Activity Measures, reports and tools
- Plan integral para la actividad física y el deporte, Consejo Superior de Deportes, 2010 | La dosis del ejercicio saludable | Más
- Piano stairs, Video sobre cómo fomentar la actividad física
- Portal de las ciencias de la actividad física y del deporte, CAFyD
- Prevention and management of non-communicable disease: the IOC consensus statement, Lausanne 2013
- RAFA/PANA - Physical Activity Network of the Americas
- The ABC of Physical Activity for Health: A consensus statement from the British Association of Sport and Exercise Sciences, 2010
- UK physical activity guidelines, 2011 | 2019
|- The Vivifrail project is a program for the Promotion of Physical Exercise that is an international reference for community and hospital intervention for the prevention of frailty and falls in the elderly | Más | Webinar |
- 2020, WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour, 2020 | en español
- WHO, Physical activity | 10 facts on physicl activity | WHO Guidelines on Physical Activity and Sedentary Behaviour, 7 June 2021, graphics (infographic)
- WHO Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world
- WHO, Physical activity strategy for the WHO European Region 2016–2025 | The global action plan on physical activity 2018 - 2030 (GAPPA)
- WHO, HEPA Europe (European network for the promotion of health-enhancing physical activity)
Acuicultura
- La acuicultura en la gastronomía del siglo XXI, FROM, 2008 | Más
Ir arriba
Aditivos alimentarios
- AECOSAN, Qué son los aditivos | Aditivos alimentarios | Disposiciones comunitarias | Sustancias químicas presentes en los alimentos |
- Codex General Standard for Food Additives (GSFA) Online Database:
- Código E, En: BIOQUIMICA DE LOS ALIMENTOS, Miguel Calvo Rebollar, Universidad de Zaragoza
- Food additives, European Commission | Data base
- Food additives, EUFIC
Agricultura
- Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente
- Tesauro y Glosario de Agricultura de la Biblioteca Nacional de Agricultura de EEUU y el Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA) (disponible en inglés y en español)
Agua
- Ver también hidratación
- Día Mundial del Agua, Naciones Unidas, 22 de marzo
- Agua, cap. 9 | Propiedades y funciones biológicas del agua | Importancia de la ingesta de agua | Importancia del agua en las personas mayores
- Agua, fuente de vida, 2005-2015, Naciones Unidas
- Agua para todos. Agua para la vida, Unesco, 2003
- Agua, hidratación y salud: “La Declaración de Zaragoza”, 2008 - Incluye la Pirámide de la hidratación saludable (SENC)
- Dietary reference values for water, EFSA, 2010 | Outcome of the Public consultation on the Draft Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA) on establishing Dietary Reference Values for water, EFSA, 2010
- Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate, National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board, 2004
- Hydration and Health, Second International ILSI North America Conference, 2011
- Huella hídrica (agua que gastamos para producir los alimentos que comemos) | ¿Cuánta agua hace falta para poder producir...? Infografía de FAO
- Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010 | en pdf
- The Bahía 2008 Study: hydration barometer in the Spanish population
- Water, hydration, and health, Review, 2010
Ajo (Allium sativum)
- AICR, Garlic
- Infografía sobre composición nutricional y componentes bioactivos
Albaricoque (Prunus armeniaca)
- Infografía sobre composición nutricional y componentes bioactivos
Alcachofa
- Alcachofa, Alimentación.es
- Alcachofa, FEN
Alcohol
- Límites de Consumo de Bajo Riesgo de Alcohol, Ministerio de Sanidad y Consumo, julio, 20202
- Alcohol, BNF, Calories in alcohol, 2014 | Alcohol consumption in the new millennium, 2006
- Alcohol, WHO | Consumo de bebidas alcohólicas | Alcohol, 2015
- Alcohol: Balancing Risks and Benefits, Harvard School of Public Health
- Alcohol. Health Issues related to alcohol consumption, ILSI, 1996
- Alcohol: Its Metabolism and Interaction With Nutrients, 2000
- Alcohol calorie calculator, WCRF
- Alcohol consumption in the new millennium, BNF, 2006 | Calories in alcohol
- Alcohol in the European Union. Consumption, harm and policy approaches, WHO, 2012
Alcohol is one of the world’s top three priority areas in public health. Even though only half the global population drinks alcohol, it is the world’s third leading cause of ill health and premature death, after low birth weight and unsafe sex, and greater than tobacco. In Europe, alcohol is also the third leading risk factor for disease and mortality after tobacco and high blood pressure. This report presents the latest literature overview of effective alcohol policies, and includes data from the European Union, Norway and Switzerland in the areas of alcohol consumption, harm and policy approaches. The data presented were collected from a survey in 2011
- Alcohol & Public Health | Moderate Drinking, CDC
- Consumo responsable de alcohol, Salas-Salvadó, 2017
- ERAB, The European Foundation for Alcohol Research
- Fisiología del buen beber, G Varela Mosquera, 2000
- Global status report on alcohol and health, WHO, 2014
- Health matters: harmful drinking and alcohol dependence, GOV.UK
- If You Drink Alcoholic Beverages Do So in Moderation: What Does This Mean?, 2001
- Mortalidad relacionada con el consumo de alcohol en España, 2004
- Spain, alcohol consumptio: Levels and patterns, OMS, 2014
- Understanding Alcohol: Investigations into Biology and Behavior, 2003
Ir arriba
Alérgenos
-AECOSAN, Alertas Alimentarias de Alérgenos
- Alérgenos alimentarios, EUFIC, 2013
- Cart@ Alérgenos, Web de información en materia de alérgenos en el sector de la hostelería
- Guía de gestión de alérgenos en la industría alimentaria, 2013, FIAB (Federación de Industrias de Alimentación y Bebidas) y Food and Drink Europe
- Información sobre alérgenos en alimentos sin envasar. Guía para establecimientos del comercio minorista de la alimentación y del sector de la restauración colectiva sobre el nuevo reglamento de información al consumidor, Comunidad de Madrid, 2014
- REGLAMENTO (UE) N o 1169/2011 DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 25 de octubre de 2011 | En pdf | BOE
- Scientific Opinion on the evaluation of allergenic foods and food ingredients for labelling purposes, EFSA, 2014
Alergia e intolerancias alimentarias
- Ver también Intolerancias alimentarias
- AECOSAN | Informe del Comité Científico de la AECOSAN, 2007 (pag. 20) | Información a los consumidores sobre alergias alimentarias, 2019 | Información alimentaria: enfermedad celiaca e intolerancia a la lactosa, 2019
- Alergias alimentarias, WHO, 2006
- Alergias alimentarias ¿Y ahora qué?, 2011
- Alergias: consideraciones al etiquetar alimentos envasados, 2014
- Alergias e intolerancias, Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria
- Alergias e intolerancias alimentarias, EUFIC, 2006 | Managing the risk posed by the unintended presence of allergens in food products
- Alergias e intolerancias alimentarias, Nestle
- Alergias e intolerancias alimentrias, cap. 5. En: Guía para comedores escolares, Programa PERSEO | En pdf
- Buying food when you have a food allergy or food intolerance, FSA, 2009 | Más
- Declaración Pública sobre la Alergia a los Alimentos y la Anafilaxia, EAACI, 2012
- EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines
- El libro de las enfermedades alérgicas, Fundación BBVA, 2012 | En pdf
- Food Allergy, ILSI | 1993 | 2001 | 2003
- Food Allergy: An Overview, NIH, U.S. DHHS, 2012
- Food Allergies and Intolerances, AND
- Food Allergies and Intolerances Resource List for Consumers, FNIC, NAL, USDA, 2010
- Food allergy and intolerance, BNF
- Food allergy and intolerance research, FSA
- Food allergy or food intolerance?, NHS
- Guidance on Food Allergen Management for Food Manufacturers, FoodDrinkEurope, 2013
- Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States, US-NIH | Más
- Información sobre alérgenos en alimentos sin envasar, 2014
- Literature searches and reviews related to the prevalence of food allergy in Europe, EFSA, 2013
- Proteínas lácteas, alergias y sus métodos de análisis, AESAN
- WAO White Book on Allergy 2013 Update
- What's the difference between a food intolerance and food allergy?, Mayo Clinic
Alfabetización alimentaria - Cultura alimentaria básica
- Ver también Culinaria
- Ver también Educación nutricional
- Alfabetización en salud, 2012 | En pdf
- Food Literacy Fact Sheet, EFAD, 2018
- Food literacy | Food Literacy - A New Horizontal Theme in Adult Education and Counselling, 2006 | En pdf
- Food literacy for life, Ontario Society of Nutrition
- Food Literacy: How Do Communications and Marketing Impact Consumer Knowledge, Skills, and Behavior? NAP, 2016 | Read online
- Food literacy project, Harvard University | Más
- Food literacy: what is it and does it influence what we eat?, 2014
- Giessen Declaration, 2005 | Más
- Redesigning dietary education, 2012 | En pdf
- What is food literacy? Flinders University | Resources |
Alfabetización en salud
- Alfabetización para la salud, más que información, 2018
- Alfabetización digital en salud de la ciudadanía europea, 2014
- Alfabetización en salud. De la información a la acción, 2014
- Health Literacy, CDC | Materiales
- Health Literacy Manual for Older Adults, 2006
- Health Literacy Manual for Older Adults | Missouri's Literacy Resource Center
Algas
- Metales y yodo en algas marinas, AECOSAN
- Recomendaciones de consumo del alga hiziki por presencia de arsénico, AECOSAN
- Recomendaciones sobre el consumo de algas por su contenido en yodo, AECOSAN | Más 2021
Alimentación
- Alimentación, SALUD-UE, Portal de información fiable sobre alimentación. Comisión europea
- Alfa y omega de la alimentación humana, Pedro Laín Entralgo | Texto
- Día mundial de la alimentación, 2013 - 2014 -
- La alimentación y el consumidor, 2013
- Polisemias de la alimentación. Salud, desperdicio, hambre y patrimonio, 2019
Alimentación colectiva
- Ver también Comedor escolar
- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno escolar, 2013
- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno geriátrico | entorno hospitalario/gastronomía y ocio, 2013
- Federación Española de Asociaciones Dedicadas a la Restauración Social, FEADRS
- Health and Sustainability Guidelines for Federal Concessions and Vending Operations, CDC, 2012
- Healthier and More Sustainable Catering. A toolkit for serving food to adults, BNF, 2014 | En pdf
- Healthy Food Service Guidelines, CDC
- Hoy no como en casa, DNN, 2009
- Protocolo nutricional FEADRS
- Practice Paper: Principles of Productivity in Food and Nutrition Services - Applications in the 21st Century Health Care Reform Era, EatRight, 2015
- Healthier and More Sustainable Catering: Nutrition principles, Public Health England, 2017
- Restauración Colectiva, Portal para profesionales del sector
Alimentación en el trabajo
- Balanced nutrition at work, 2012 | En pdf | Food Programme, UE
- Food At Work: Workplace Solutions for Malnutrition, Obesity and Chronic Diseases, 2005
- Ontario Society of Nutrition
Call to Action: Creating a Healthy Workplace Nutrition Environment [PDF]
Call to Action: Creating a Healthy Workplace Nutrition Environment - Key Messages [PDF]
Is your work environment making you unhealthy? Check out this video to find out how to improve it!
- Trabajo, rendimiento y estado nutricional, 2012
- Un enfoque integral para mejorar la alimentación y nutrición en el trabajo, ILO, 2012
Alimentación en familia
- Comer en Familia, hacer de la rutina salud, 2014
- La comida en familia, algo más que comer juntos, 2006
Alimentación infantil
- Ver Infancia
- Ver también Comedor escolar
Alimentación sostenible
- Ver Dieta sostenible
Ir arriba
Alimentos
- A Framework for Assessing Effects of the Food System, 2015
- Alimentos de temporada, Consumer
- Alimentos de temporada, Elika
- Alimentos de temporada, Fundación Dieta Mediterránea
- Alimentos procesados, IFIC
- Calidad diferenciada, MAGRAMA
- Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta, MAGRAMA
- Composición nutricional, recopilatorio de tablas y bases de datos
- Consumo, recopilatorio de recursos de internet
- Definition and classification of commodities, FAO
- Enciclopedia de los alimentos, Alimentación.es
- Fichas de alimentos, American Institute for Cancer Research
- Fichas técnicas de algunos alimentos, FAO, INPhO (Información sobre Operaciones de Poscosecha)
- Fiscalidad, ver Fiscalidad de alimentos
- Food, BEUC, The European Consumer Organisation
- Fotografias e imágenes de alimentos | Healthy foods photos | Public Health Image Lybrary
- Fototeca, Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio ambiente
- “Go,” “Slow,” y “Whoa" foods. Clasificación de alimentos para una alimentación saludable de US National Heart, Lung, and Blood Institute
- La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta, FEN y MAPA, 2018
- Los alimentos que llegaron de América, Academia Aragonesa de Gastronomía, 2015
- Nuevos alimentos (Novel foods), Ir a
- Perfiles Nutricionales: intencionalidad científica versus impacto real en salud pública, Informe Científico-Técnico FINUT, 2016
Alimentos ecológicos
- Reglamento (UE) 2018/848 del Parlamento Europeo y del Consejo, 30-mayo-2018, sobre producción ecológica y etiquetado de productos ecológicos | Más
Alimentos fermentados
- Alimentos fermentados: microbiología, nutrición, salud y cultura, 2020
Alimentos funcionales
- Alimentación funcional: ¿Hacia dónde vamos?, En: Libro Blanco de la Nutrición, pág. 239
- Alimentos funcionales, EUFIC
- Alimentos funcionales, FECYT, 2005
- Alimentos funcionales. Aproximación a una nueva alimentación, Comunidad de Madrid, 2007
- Can Functional Foods Make a Difference to Disease Prevention and Control?, WHO, 2002 (pág. 75)
- Conceptos sobre los Alimentos Funcionales, ILSI Europa. Monografía, 2004
- Food Insight, Functional foods | Más | Más
- Functional Foods, BNF | Más
- Functional foods, European Commission, 2010
- Functional Foods, ILSI, 2002 | Más | Publicaciones | The European Commission Concerted Action on Functional Food Science in Europe (FUFOSE)
- Functional Foods, Health Benefits and Health Claims, 2014
- Functional Foods, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, AND, 2013 | Functional foods, 2017
- Guía de alimentos funcionales, FESNAD
- Nuevos alimentos para nuevas necesidades, 2003
- Tendencias en Alimentación funcional, 2005
Alimentos procesados
Alimentos ultraprocesados
- Ver Ultraprocesados, alimentos
- Ver también Sistemas de clasificación de alimentos
Almidón resistente
- Health effects of resistant starch, BNF, 2017
Altramuces
- Luteins in lupins. An eye for health, 2008
Alzheimer
- Ver Demencia
Aminoácidos
- Dietary reference values for protein, EFSA, 2012
- Protein and amino acid requirements in human nutrition, WHO, 2007
Análisis sensorial
- Ver también Palatabilidad
- European Sensory Network (ESN)
- Sensory evaluation (BNF) | Sensory vocabulary
Ancianos
- ver Personas mayores
Anemia
- Ver también Hierro
- Anaemia, iron deficiency, HSE
- Anemia, Varios documentos recopilados por United Nations System Standing Committee on Nutrition
- Haemoglobin concentrations for the diagnosis of anaemia and assessment of severity, WHO, 2011
- Nutritional Anemia, The Guidebook, Badham y col. (eds). Sight and Life Press, Basel, Switzerland, 2007 | Libro completo
- Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005, WHO
Anorexia nerviosa
- Ver también Tastornos del comportamiento alimentario
- Algunos aspectos nutricionales de la anorexia nerviosa, 1995
- Trastornos del comportamiento alimentario, 2010
Antioxidantes
- Antioxidant and Anti-inflammatory Components of Foods, ILSI, 2015
- Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases (Review), The Cochrane Collaboration, 2012
Antropología
- Antropología y Nutrición, 2006
Antropometría
- Metodología, Recursos de internet
Apetito
- Hunger and Satiety Mechanisms and Their Potential Exploitation in the Regulation of Food Intake, 2016
- The contribution of behavioural science to nutrition: Appetite control, 2017 | En pdf
Arilesterasa
- Arilesterasa. Aspectos metodológicos y funcionales de una enzima clave en la enfermedad cardiovascular. Parte I, Parte II, 2008
Aspartamo
- Ver también Edulcorantes
- Aspartame, EFSA
- Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive, EFSA Journal 2013;11(12):3496
- What is Aspartame?, 2017
Autismo
- Autism Spectrum Disorder, BDA
- Gluten and Casein Free Diet for Autism Spectrum Disorder, BDA
- The National Autistic Society
Ir arriba
Ayuno
- Ver también Malnutrición
- A History of Modern Research into Fasting, Starvation, and Inanition, 2012
- A time to fast, Science, 2018
- Fasting – the ultimate diet?, 2007
- Fuel metabolism in starvation, 2006
- Hambruna, inanición y refugiados, FAO, 2002
- Metabolismo en el ayuno, 2004
- Metabolismo en el ayuno y la agresión, 2013, pág. 10 | En pdf
- The impact of religious fasting on human health, 2010
- The Great Starvation Experiment, 1944-1945
- The Starvation Experiment of Dr. Ancel Keys, 1944–1945
- They Starved So That Others Be Better Fed: Remembering Ancel Keys and the Minnesota Experiment, 2005 | En pdf
Azúcar
- Azúcar, Food Info
- Azúcar y salud, revisión de 2013
- Consumption of added sugars among U.S. adults, 2005-2010, National Center of Health Statistics, CDC, US
- Curbing global sugar consumption, 2015, WCFR
- Intrínsecos / extrínsecos, BNF
- Propiedades nutricionales del azúcar y la evolución de su consumo en los últimos treinta años (1964-1994), FEN, 1995
- El azúcar, FEN, 1990
- El azúcar en la alimentación humana, FEN, 1986
- El libro blanco del azúcar, 2013
- Rethink sugary drinks | Download Consensus Statement by Cancer Council, Diabetes Australia and Heart Foundation
- Sugars, Added Sugars and Sweeteners, American Heart Association (AHA)
- Sugar Reduction: Achieving the 20%, Public Health England, 2017
- The Scientific Basis of Guideline Recommendations on Sugar Intake, 2016
- WHO guidelines, sugars intake for adults and children, 2014 | Más | WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children, 2015 | Sugars intake for adult and children Guideline, 2015
Ir arriba
Marian Van Der Sanden - Grootmoeders kast - 2012