La alimentación y su influencia sobre el sistema inmune
Debido a la pandemia por el COVID19 que estamos viviendo hay muchas personas que se preguntan ¿puede la alimentación ayudarnos a mejorar nuestra función inmune?
Desde su constitución, el grupo ha publicado cerca de 400 trabajos científicos, siendo la mitad de ellos indexados en revistas de las áreas de Food Science and Technology, Nutrition, Agronomy, Social Perception of Science, principalmente. El 70% de ellos se encuentran posicionados en primer tercio JCR (T1).
Las principales revistas donde se publica su investigación son: Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, LWT-Food Science and Technology, Journal of Functional Foods, entre otras.
Algunos miembros del grupo han participado como editores de varios libros y monografías (editoriales Springer, Wiley, entre otras), además de en otras publicaciones docentes.
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Igual, M.; García-Herrera, P.; Cámara, R.M.; Martínez-Monzó, J.; García-Segovia, P.; Cámara, M. Bioactive Compounds in Rosehip (Rosa canina) Powder with Encapsulating Agents. Molecules 2022, 27, 4737. https://doi.org/10.3390/molecules27154737
Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Sánchez-Mata, M.C., Cámara, R.M., Domínguez, L., D. Sesso, H.(2022).
Scientific evidence of the beneficial effects of tomato products on cardiovascular disease prevention and antiplatelet aggregation
.
Frontiers in Nutrition (15). Section Nutrition and Food Science Technology. Research topic. Advances in Tomato and Tomato Compounds Research and Technology. Manuscript ID. 849841. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.849841Jaramillo-Vivanco, T., Balslev, H., Montúfar, R., Cámara, R.M., Giampieri, F., Battino, M., Cámara, M., Alvarez-Suarez, J.M. T
hree amazonian palms as underestimated and little-known sources of nutrients, bioactive compounds and edible insects
.
Food Chemistry 2022. 372, 131273.
Área: Analytical Chemistry JCR: Índice de impacto: 7.514 Cyted score: 11,9. 6/122 , Q1.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131273Foods 9, 1761.
Cebadera, L.; Dias,M.I.; Barros, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, R.M.; del Pino, A.; Santos-Buelga, C.; Ferreira, I.C.F.R.; Morales, P.; Cámara, M. (2020) Characterization of extra early Spanish clementine varieties (Citrus clementina Hort ex Tan) as a relevant source of bioactive compounds with antioxidant activity.
Foods Special issue “Extraction, Isolation and Characterization of Natural Compounds in Foods”. Foods 9, 642 . DOI: 10.3390/foods9050642
Domínguez Díaz, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M. (2020)
An international regulatory review of health-related claims in functional food products labeling. Journal Functional Foods 68, 103896.
Ciudad-Mulero M, Matallana-González MC, Cámara M, Fernádez-Ruiz V, Morales P. (2020) Antioxidant phytochemicals in pulses and it relation to human health: A Review.
Igual M
, Cebadera L
, Cámara RM
, Agudelo C,
Martínez-Navarrete N and Cámara M.(2019) Novel Ingredients Based on Grapefruit Freeze-Dried Formulations: Nutritional and Bioactive Value. Foods, 8, 506. doi:10.3390/foods8100506.
Estévez-Santiago, R.; Silván, J.M.; Can-Cauich, C.A.; Veses, A.M.; Alvarez-Acero, I.; Martinez-Bartolome, M.A.; San Roman, R.; Cámara, M.; Olmedilla-Alonso, B.; de Pascual-Teresa, S.(2019) Long-term dietary supplementation with anthocyanins and/or xanthophylls differentially affects plasma metabolome and cardiometabolic markers in postmenopausal women. Nutrients 11, 1533, 1-13.
DOI: 10.3390/nu11071533
Debido a la pandemia por el COVID19 que estamos viviendo hay muchas personas que se preguntan ¿puede la alimentación ayudarnos a mejorar nuestra función inmune?
Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Domínguez Díaz, L., Cámara Hurtado, R.M., Sánchez Mata, M.C. 2022. Global concepts and Regulations in Functional foods. En: Functional Foods”. Series of “Bioprocessing in Food Science”. Eds. Chhikara, N., Panghal, A., Chaudhary, G. Wiley. ISBN: 9781119775560, pp. 511-553.
Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Domínguez, L., Cámara, R.M. Sánchez-Mata, M.C. 2018. Lycopene: antioxidant Health Claims and Regulation. In: Lycopene and Tomatoes in Human Nutrition and Health. Rao, A.V., Young, G.L., Rao, L.G. (Eds.). CRC Press. Pp 179-196.