Grupos de investigación

Producción científica

Desde su constitución, el grupo ha publicado cerca de 400 trabajos científicos, siendo la mitad de ellos indexados en revistas de las áreas de Food Science and Technology, Nutrition, Agronomy, Social Perception of Science, principalmente. El 70% de ellos se encuentran posicionados en primer tercio JCR (T1).

Las principales revistas donde se publica su investigación son: Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, LWT-Food Science and Technology, Journal of Functional Foods, entre otras.

Algunos miembros del grupo han participado como editores de varios libros y monografías (editoriales Springer, Wiley, entre otras), además de en otras publicaciones docentes.

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Selección de Publicaciones

  • Igual, M.; García-Herrera, P.; Cámara, R.M.; Martínez-Monzó, J.; García-Segovia, P.; Cámara, M. Bioactive Compounds in Rosehip (Rosa canina) Powder with Encapsulating Agents. Molecules 2022, 27, 4737. https://doi.org/10.3390/molecules27154737

  • Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Sánchez-Mata, M.C., Cámara, R.M., Domínguez, L., D. Sesso, H.(2022). 

    Scientific evidence of the beneficial effects of tomato products on cardiovascular disease prevention and antiplatelet aggregation

    Frontiers in Nutrition (15). Section Nutrition and Food Science Technology. Research topic. Advances in Tomato and Tomato Compounds Research and Technology. Manuscript ID. 849841. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.849841
  • Jaramillo-Vivanco, T., Balslev, H., Montúfar, R., Cámara, R.M., Giampieri, F., Battino, M., Cámara, M., Alvarez-Suarez, J.M. T

    hree amazonian palms as underestimated and little-known sources of nutrients, bioactive compounds and edible insects

    Food Chemistry 2022. 372, 131273.

    Área: Analytical Chemistry JCR: Índice de impacto: 7.514 Cyted score: 11,9. 6/122 , Q1.

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131273
  • Alonso Esteban, J. I., Sánchez Mata, M. C., Torija Isasa, E. (2022). El Comité Oficial del Cáñamo y la Comisión del Cáñamo, dos organismos dedicados al fomento del cáñamo en España entre 1928 y 1936. Vegueta, 22 (2), 535-556. https://doi.org/10.51349/veg.2022.2.09
  • Alonso-Esteban, J. I., Torija-Isasa, M. E., & Sánchez-Mata, M. C. (2022). Mineral elements and related antinutrients, in whole and hulled hemp (Cannabis sativa L.) seeds. Journal of Food Composition and Analysis, 109, 104516.
  • Alonso-Esteban, J. I., Pinela, J., Ćirić, A., Calhelha, R. C., Soković, M., Ferreira, I. C., Barros, L., Torija-Isasa, M.E. &  Sánchez-Mata, M. C. (2022). Chemical composition and biological activities of whole and dehulled hemp (Cannabis sativa L.) seeds. Food chemistry, 374, 131754.
  • Alonso-Esteban, J. I. , Sánchez-Mata, M. C. , & Torija-Isasa, M. E. (2021). Evolución histórica de la clasificación taxonómica del cáñamo. Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural, (115), 4.
  • Ciudad-Mulero, M., Matallana-González, M.C., Callejo, M.J., Carrillo, J.M., Morales, P., Fernández-Ruiz, V. (2021). Durum and Bread Wheat Flours. Preliminary Mineral Characterization and Its Potential Health Claims. Agronomy, 11, 108. 
  • García-Herrera, P., Morales, P., Cámara, M., Fernández-Ruiz 1, V., Tardío, J. and Sánchez-Mata, M.C. (2020) Nutritional and Phytochemical Composition of MediterraneanWild Vegetables after Culinary Treatment. 

    Foods  9, 1761.

  • Sánchez Mata, MC,  Cámara Hurtado, M. (2020) La alimentación y su influencia sobre el sistema inmune. http://www.sech.info/

     

  • Cebadera, L.; Dias,M.I.; Barros, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, R.M.; del Pino, A.; Santos-Buelga, C.; Ferreira, I.C.F.R.; Morales, P.; Cámara, M. (2020) Characterization of extra early Spanish clementine varieties (Citrus clementina Hort ex Tan) as a relevant source of bioactive compounds with antioxidant activity. 

    Foods Special issue “Extraction, Isolation and Characterization of Natural Compounds in Foods”. Foods 9, 642 . DOI: 10.3390/foods9050642

     

  • Domínguez Díaz, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M. (2020) 

    An international regulatory review of health-related claims in functional food products labeling. Journal Functional Foods 68, 103896.

     https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.103896

  • Domínguez Díaz, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M. (2020) The frontier between nutrition and pharma: The international regulatory framework of functional foods, food supplements and nutraceuticals. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 (10), 1738-1746, DOI: 10.1080/10408398.2019.1592107
  • Domínguez Díaz, L.; Dorta, E.; Maher, S.; Morales, P.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M.; Sánchez-MataM.C. (2020) Potential nutrition and health claims in deastringed Persimmon fruits (Diospyros kaki L.), variety ‘Rojo Brillante’, PDO ’Ribera del Xúquer’. Nutrients 12, 1397. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12051397
  • Arias-Rico, J.; Cruz-Cansino, N.S.; Cámara-Hurtado, M.; López-Froilán, R.; Pérez-Rodríguez, M.L.; Sánchez-Mata, M.C.; Jaramillo-Morales, O.A.; Barrera-Gálvez, R.; Ramírez-Moreno, E. (2020) Study of Xoconostle (Opuntia spp.) Powder as Source of Dietary Fiber and AntioxidantsFoods 9, 403. doi:10.3390/foods9040403
  • Ciudad-Mulero M, Matallana-González MC, Cámara M, Fernádez-Ruiz V, Morales P. (2020) Antioxidant phytochemicals in pulses and it relation to human health: A Review.

     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32013818

  • MaatallahZaier, M.; Ciudad-Mulero, M.; Cámara, M.; Pereira, C.; Ferreira, I.; Achour, L.; Kacem, A.; Morales, P. (2020) Revalorization of Tunisian wild Amaranthaceae halophytes: Nutritional composition variation in two different phenotypes stages. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157519316965
  • Domínguez-Díaz, L.; Fernández-Ruíz, V.; Cámara, M. (2020) An international regulatory review of health-related claims in functional food products labeling https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620301201
  •  Igual M

    , Cebadera L

    , Cámara RM

    , Agudelo C, 

    Martínez-Navarrete N and Cámara M.(2019) Novel Ingredients Based on Grapefruit Freeze-Dried Formulations: Nutritional and Bioactive Value. Foods, 8, 506. doi:10.3390/foods8100506.

  •  Mzoughi, Z.; Chahdoura, H.; Chakroun, Y.;  Cámara, M.; Fernández-Ruiz, V.; Flamini, G.; Snoussi, M.; Majdoub, H. (2019) Wild edible Swiss chard (Beta vulgaris L. var. cicla) a halophyte plant with biological properties. Nutritional, phytochemical composition and bioactivity (antioxidant, hypoglycemic and antimicrobial activity). Food Research International  119, 612-621.  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.10.039
  • Estévez-Santiago, R.;  Silván, J.M.;  Can-Cauich, C.A.;  Veses, A.M.; Alvarez-Acero, I.;  Martinez-Bartolome, M.A.;  San Roman, R.;  Cámara, M.;  Olmedilla-Alonso, B.; de Pascual-Teresa, S.(2019) Long-term dietary supplementation with anthocyanins and/or xanthophylls differentially affects plasma metabolome and cardiometabolic markers in postmenopausal women. Nutrients  11, 1533, 1-13. 

    DOI: 10.3390/nu11071533

  • Pedro, A.C.; Sánchez-Mata, M.C.; Pérez-Rodríguez, M.L.; Cámara, M.; López-Colón, J.L.; Bach, F.; ;Bellettini, M.; Haminiuk, C.W.I. (2019) Qualitative and nutritional comparison of goji berry fruits produced in organic and conventional systems. Scienta Horticulturae, 257.  https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108660

 


NOVEDADES

Libros y Capítulos de libro

  •  Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Domínguez Díaz, L., Cámara Hurtado, R.M., Sánchez Mata, M.C. 2022. Global concepts and Regulations in Functional foods. En: Functional Foods”.  Series of “Bioprocessing in Food Science”. Eds. Chhikara, N., Panghal, A., Chaudhary, G. Wiley.  ISBN: 9781119775560, pp. 511-553. 

  • Ciudad-Mulero, M., Fernández-Ruiz, v., Matallana-González, MC., Morales, P. 2019 Chapter 2: Dietary fiber sources and human benefits: The case study of cereal and pseudocereals. En: Ferreira ICFR, Barros L (eds) Advances in Food and Nutrition Research. Functional Food Ingredients from Plants, 90: 83- 134.
  • Domínguez, L., Dorta, E., Morales, P., Fernández-Ruiz, V., Cáma­ra, M., Sánchez-Mata. M.C. 2019 Contenido de fibra y vitamina C en kakis (Diospyros kaki L.) variedad Rojo Brillante DOP “Ribera del Xúquer”. Actas Horticultura. SECH. ISBN: 978-84-09-11754-3. Vol. 83, 8-14.
  • Fernández-Ruiz, V., Domínguez, L., Sánchez-Mata, M.C. and Cámara, M. 2019. Consumer's preferences towards six new Spanish commercial tomato juices. Acta Hortic. 1233, 217-224. Editors: M. Cámara, S. Colvine, L. Sandei . Eds. Leuven (Bélgica). ISBN: 978-94-62612-30-3, 2019.   DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1233.30
  • Alonso Andicoberry, C., Fernández Ruiz, V., Cámara Hurtado, M. 2019. Cultura alimentaria. El caso del etiquetado de los alimentos. Editorial Catarata,  ISBN: 978-84-9097-696-8.
  • Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Cámara, R.M., Domínguez, L. and Sánchez-Mata, M.C. 2019. Tomato products and cardiovascular disease prevention. Acta Hortic. 1233, 201-208. Editors: M. Cámara, S. Colvine, L. Sandei . Eds. Leuven (Bélgica). ISBN: 978-94-62612-30-3, 2019.     DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1233.28
  • Domínguez, L., Fernández-Ruiz, V., Sánchez-Mata, M.C. and Cámara, M. 2019. Food neophobia: Spanish case study related to new formulations based on traditional 'gazpacho'. Acta Hortic. 1233, 209-216. Editors: M. Cámara, S. Colvine, L. Sandei . Eds. Leuven (Bélgica). ISBN: 978-94-62612-30-3, 2019. DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1233.29
  • Cámara, M.,  Fernández-Ruiz, V., Domínguez, L, Cámara, R.M., Sánchez-Mata, M.C. 2018.  Lycopene: Regulatory status on its antioxidant health claims. En: Lycopene and Tomatoes in Human Health and Nutrition. ISBN: 978-1-4665-7537-0, Taylor & Francis Publisher  pp:179-196.
  • Cámara, M., Fernández-Ruiz,  V., Domínguez, L., Cámara, R.M.  Sánchez-Mata, M.C. 2018. Lycopene: antioxidant Health Claims and Regulation. In: Lycopene and Tomatoes in Human Nutrition and Health. Rao, A.V., Young, G.L., Rao, L.G. (Eds.). CRC Press. Pp 179-196.

  • Cámara, M. y Castillo, M.V. 2018. La bioeconomía en el sistema agroalimentario: seguridad alimentaria En Bioeconomía y desarrollo sostenible, Serie Mediterráneo Económico, n° 31. Ed. Cajamar. Alfredo Aguilar, Daniel Ramón y Francisco J. Egea. ISBN: 978-84-95531-89-6.  
  • Sánchez-Mata, M.C., Tardío, J. 2016. Mediterranean Wild Edible Plants. Ethnobotany and Food Composition Tables. Springer. 470 p.